Piața mondială de armament: Putin se laudă, dar Trump vinde cel mai bine

Piața mondială de armament: Putin se laudă, dar Trump vinde cel mai bine

Creșterea generală a cheltuielilor militare observate în ultimii ani (plus 1,1% în 2017, la 1,739 miliarde de dolari sau 2,2% din PIB-ul mondial) are un impact asupra importurilor de echipamente militare în măsura în care țările care și-au intensifi cat eforturile de apărare nu au toate o industrie de armament performantă. Printre țările exportatoare majore, Statele Unite au știut mai bine decât celelalte să-și facă jocurile.

Într-un context general, potrivit unui studiu al Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI), volumul transferurilor internaționale de arme majore pentru perioada 2014-18 a crescut cu 7,8% față de 2009-13. Și creșterea este și mai vizibilă în perioada 2004- 2008, ajungând la 23%. Țările din Orientul Mijlociu și-au crescut cu 87% importurile de echipamente militare în perioadele 2009-2013 și 2014-2018. Acest lucru le face să reprezinte 35% din piață. Arabia Saudită este cu mult înaintea celorlalte țări din zonă (creștere de 192%) devenind cel mai mare importator de arme din lume, urmată de Egipt (pe locul 3, cu o creștere de 206%).

Alte țări din regiune care șiau mărit semnificativ importurile de arme sunt Israel (+ 354%), Qatar (+ 225%) și Irak (+ 139%). Siria și-a redus drastic importurile (-87%). Armele fabricate în SUA, Franța și Marea Britanie sunt foarte cerute în regiunea Golfului, unde conflictele și tensiunile sunt monedă curentă.

Regiunea India-Pacific este o altă parte a lumii în care transferurile de arme au fost semnificative între 2013 și 2018, reprezentând 40% din piață, în ciuda unei scăderi cu 6,7% față de perioada 2009-2013. India (al doilea importator mondial), Australia (al patrulea, cu o creștere de 37% a importurilor), China, Coreea de Sud și Vietnam sunt figuri de referință în zonă. În ceea ce privește India, SIPRI constată că această țară a „comandat un număr mare de arme de la furnizori străini; cu toate acestea, livrările sunt foarte întârziate în multe cazuri. Și importurile de echipament militar au scăzut cu 24% între cele două perioade luate în considerare.

 

O armă din trei e americană

Potrivit calculelor SIPRI, în întreaga lume, aproximativ o armă de război din trei este vândută de SUA. Exporturile americane de arme au progresat cu 29% în perioada 2009- 2013 și 2014-2018, industriașii americani din domeniul apărării împărțindu-și cea mai mare bucată a tortului, cu un procent de 36% din piață, față de un precedent de 30%. Și diferența se mărește față de producătorii ruși, dat fiind faptul că exporturile americane de arme „majore” sunt superioare cu 75% celor rusești în perioada 2014- 2018. În perioada 2009-2013 acest procent era de doar 12%. „SUA și-au păstrat poziția de prim furnizor de armament în lume. Au exportat arme către cel puțin 98 de țări în cursul ultimilor cinci ani”, a subliniat Aude Fleurant, directoarea programului Arme și Cheltuieli militare al SIPRI. SUA vând sisteme de armament avansate și înaltă tehnologie: avioane de luptă F-35 pentru aliații din Europa și din Pacific, rachete de croazieră, rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, bombe ghidate, rachete antitanc, etc. Dar mai bine de jumătate din producția americană destinată exportului pleacă în Orientul Mijlociu (52%).

 

Rusia: suntem cei mai moderni

Cu două zile în urmă, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că armata rusă și-a dezvoltat și modernizat considerabil în cursul ultimilor șase ani sistemele de armament. Realizările militare ale țării în perioada 2012-2018 au transformat armat rusă într-o forță mobilă capabilă să proiecteze o influență în străinătate, a precizat Șoigu, citat de Moscow Times. Armata, a adăugat Șoigu, a primit peste 3700 de noi tancuri și vehicule blindate, peste 1000 de avioane de luptă și elicoptere de luptă, 161 nave de război și șapte submarine. Rusia a testat 316 piese de echipament militar în Siria iar peste 200 de rachete balistice intercontinentale și 17 sisteme de apărare costieră Bal și Bastion au intrat în serviciu. Numărul de soldați aflați sub contract s-a dublat pentru a atinge 394.000 de soldați. La sfârșitul anului trecut, Șoigu declara, citat de RIA Novosti, că armata rusă a atins cel mai înalt nivel de dotare cu armament modern, de care nu dispune nicio armată a lumii.

 

Moscova nu trece de eternul loc doi

În perioada 2014-2018, Rusia a vândut arme către 48 de țări, în principal Indiei, Chinei și Algeriei. Rusia rămâne al doilea exportator mondial de arme (parte de piață de 21%) chiar dacă cu mult în urma SUA. Problema este că, deși în Siria Putin și-a promovat armamentul, Moscova și-a pierdut în ultimii ani o parte din piețele stabile. În cauză, scăderea comenzilor din partea clienților tradiționali: Venezuela și India, aceasta din urmă fiind din ce în ce mai tentată de material occidental. O situație ce explică în mare parte scăderea cu 17% a exporturilor rusești de echipamente militare între 2009-2013 și 2014-2018. Anul trecut, Putin își prezenta în fața Occidentului noile superarme (rachete hipersonice, drone subacvatice cu încărcături nucleare...) Dar realitatea, notează o analiză Diploweb, poate fi crudă: pregătirea pentru viitor prin semnarea de noi contracte, dezvoltarea de noi tehnologii sau câștigarea de noi clienți rămâne incertă. La fel precum concurenții americani, Federația Rusă se folosește de exporturile de armament pentru a-și consolida și dezvolta statutul geopolitic. Ca scop principal: garantarea securității naționale dezvoltând o rețea de alianțe, cum stipulează de altfel legea din 2014 privind politica industrială a Rusiei. Rangul de cel de-al doilea exportator mondial de armament este deseori erijat în atribut de putere al țării. Deși scopurile economice în acest caz sunt modeste, mai ales comparativ cu exporturile energetice ale Rusiei.

 

Macron a suflat bronzul

Cei mai mari exportatori în perioada 2014-2018 au fost SUA, Rusia, Franța, Germania și China. Dacă industria de apărare americană a știut să profite de creșterea bugetelor militare în întreaga lume, este și cazul concurenților ei francezi. Spre deosebire de Rusia, Franța și-a văzut exporturile de armament crescând cu 43% între 2009-2013 și 2014-2018. În aceleași perioade, creșterea a fost de 13% în cazul Germaniei. Mai puțin de jumătate din armele vândute de francezi sunt destinate Orientului-Mijlociu. Franța și-a triplat vânzările în special datorită unor contracte masive cu Egiptul. Este vorba de avioane de luptă Rafale și corvete Gowind (fostele Mistral destinate inițial Rusiei) contribuind la aceste rezultate. În aceeași parte a lumii, Germania, Italia și Marea Britanie și-au umplut carnetele de comenzi. Exporturile combinate ale țărilor UE au reprezentat 27% din exporturile mondiale de arme în 2014-2018.

 

Made in China

În privința Chinei, raportul SIPRI arată că „a reușit mai bine să-și conceapă și să producă arme moderne”. Chiar pe punctul de a deveni una dintre primele cinci țări exportatoare de arme. În timp ce nivelul exporturilor sale a crescut mai puțin rapid în ultimii ani, China și-a extins clientela, de vreme ce a livrat arme majore către 53 de țări în perioada 2014-2018, față de 41 în 2009-2013 și 32 în 2004-2008. Pakistanul este o piață importantă pentru Beijing, reprezentând 37% din vânzările chinezești de armament.