Totuși, liderul celei mai puternice alianțe militare din lume admite faptul că SUA au dreptul să reacționeze, inclusiv militar, la amenințarea regimului condus de disctatorul Kim Jong-un.

„Folosirea forţei militare ar avea consecinţe devastatoare, cred că nimeni nu-şi doreşte asta cu adevărat”, a declarat Stoltenberg, adăugând că „SUA au dreptul să se apere şi să-şi apere aliaţii, însă în acelaşi timp sunt foarte sigur că nimeni nu doreşte o soluţie militară”.

„Câțiva dintre aliați au componente ale sistemului defensiv antirachetă – nu voi intra în detalii operaționale cu privire la aceste capacități militare – dar apărarea antirachetă este doar o parte din răspunsul Alianței la amenințările cu rachete. Așa că va fi mereu o combinație între sistemul antirachetă și acțiuni de descurajare, prin care suntem siguri că putem săi apărăm pe toți aliații”, a mai declarat Jens Stoltenberg pentru Bloomberg.

În plus, Stoltenberg a explicat într-un interviu pentru AFP că, în urma creșterii razei de acţiune şi a preciziei rachetelor nord-coreene, cum s-a văzut la recentele teste, cele 29 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice să aibă în vedere modificări ale sistemului său antirachetă, operaţional în parte de la Deveselu. 

Dar secretarul general al NATO optează hotărât pentru evitarea unei soluții militare. „Sunt necesare presiuni economice puternice asupra Coreei de Nord, trebuie folosite în continuare mijloacele politice şi diplomatice disponibile, pentru că ceea ce fac liderii nord-coreeni acum este periculos şi constituie o ameninţare de nivel mondial, care necesită o reacţie la nivel mondial”, a subliniat Stoltenberg.

Declarațiile secretarului general al NATO vin în contextul tensiunilor tot mai mari și a declarațiilor și amenințărilor dintre liderul de la Casa Albă și dictatorul nord-coreean. Stoltenberg a făcut, în ultimele zile, un turneu asiatic în încercarea de a găsi soluții politice la criza rachetelor din Peninsula Coreeană.

Te-ar putea interesa și: