Arhitectul lui Dumnezeu, geniul ucis de tramvai. A preferat să moară printre săraci

Arhitectul lui Dumnezeu, geniul ucis de tramvai. A preferat să moară printre săraciSursa foto: Pixabay

Antoni Gaudi, geniul arhitecturii moderniste catalane, este recunoscut nu doar pentru creațiile sale spectaculoase, ci și pentru profunda sa credință. Supranumit „arhitectul lui Dumnezeu”, Gaudi a fost recent ridicat la rangul de „venerabil” de către Biserica Catolică, un pas important în procesul de beatificare și, eventual, canonizare.

Născut pe 25 iunie 1852 în Reus, Catalonia, Antoni Gaudi și-a manifestat încă din copilărie o sensibilitate aparte față de natură, ceea ce avea să se reflecte în stilul său arhitectural unic.

Un arhitect vizionar

A studiat arhitectura la Barcelona, iar creațiile sale au redefinit estetica urbană, îmbinând forme organice, culori vibrante și structuri inovatoare.

Deși inițial nu era profund religios, pe măsură ce lucra la Sagrada Familia, Gaudi a suferit o transformare spirituală.

În ultimii 14 ani ai vieții sale, s-a dedicat exclusiv acestui proiect, renunțând la alte comenzi și trăind într-o modestie extremă.

„Munca mea este pentru Dumnezeu”, obișnuia să spună arhitectul, considerând că fiecare detaliu al bazilicii trebuie să reflecte măreția divină.

Sagrada Familia, o biblie de piatră

Construcția Sagrada Familia a început în 1882, iar Gaudí a preluat proiectul un an mai târziu, transformându-l într-o capodoperă a arhitecturii sacre.

Bazilica, cu turlele sale gotice impunătoare și fațadele sculptate în detalii biblice, este considerată una dintre cele mai mari atracții turistice din Europa.

„Gaudí a depășit ruptura dintre conștiința umană și conștiința creștină, dintre existența în această lume vremelnică și deschiderea la viața veșnică, dintre frumusețea lucrurilor și Dumnezeu ca Frumusețe”, a declarat Papa Benedict al XVI-lea în 2010, cu ocazia sfințirii bazilicii.

Deși Gaudí și-a dedicat viața acestui proiect, Sagrada Familia rămâne neterminată. Se estimează că va fi finalizată în 2026, la centenarul morții arhitectului, însă pandemia COVID-19 a întârziat lucrările.

Antonio Gaudi

Antonio Gaudi. Sursa foto: wikipedia

Drumul spre sfințenie

Papa Francisc a aprobat recent un decret de recunoaștere a „virtuților eroice” ale lui Gaudí, primul pas în procesul de canonizare.

Pentru a fi beatificat, trebuie să i se atribuie un miracol, iar pentru canonizare, un al doilea miracol.

De-a lungul timpului, au existat relatări despre oameni care au susținut că s-au rugat lui Gaudí și au primit ajutor divin, însă niciunul dintre aceste cazuri nu a fost confirmat oficial ca miracol.

Dacă un miracol va fi recunoscut, Gaudi va putea fi beatificat, iar pentru canonizare va fi necesar un al doilea miracol.

„Gaudi a fost un martor al credinței, un om de credință, un mare observator al naturii și un arhitect genial, care a devenit o figură universală a arhitecturii moderne”, a declarat Asociația Canonică pentru Beatificarea lui Antoni Gaudí.

Procesul de beatificare a fost inițiat în 1992, iar în 2000, Sfântul Scaun a autorizat deschiderea oficială a acestuia. În 2023, documentația fundamentală privind cauza de beatificare a fost trimisă către Departamentul pentru Cauzele Sfinților.

Sagrada Familia

Sagrada Familia. Sursa foto: wikipedia

Moartea arhitectului lui Dumnezeu

Pe 7 iunie 1926, Gaudi a fost lovit de tramvaiul 30 în Barcelona, în timp ce mergea la spovedanie. Din cauza hainelor sale modeste, trecătorii l-au confundat cu un cerșetor și nu i-au oferit ajutor imediat.

A fost dus la Spitalul Santa Creu, unde a fost lăsat inconștient în salonul comun în care sunt îngrijiți săracii. Absența sa a fost observată de apropiați. Abia a doua zi de dimineață este găsit la spital.

Îl duc îndată într-o rezervă individuală, cei mai buni medici sunt mobilizați, însă este prea târziu. Rănile sale sunt prea grave.

Când Gaudi redevine conștient, prietenii îi propun să-l ducă la un spital mai reputat. Însă el refuză: „Locul meu este aici, printre săraci!”.

Ultimele sale cuvinte au fost: „Amen. Dios mio! Dios mio!”. A murit trei zile mai târziu, fiind înmormântat în cripta Sagradei Familia.

Astăzi, Antoni Gaudí nu este doar un simbol al arhitecturii moderniste, ci și un exemplu de credință profundă.

Ridicarea sa la rangul de „venerabil” de către Biserica Catolică marchează un moment important în recunoașterea vieții sale dedicate lui Dumnezeu.

Ne puteți urmări și pe Google News