Evenimentul Zilei > EVZ Special > “Are cineva vreo dovadă concretă a existenței Lui?”. De ce nu cred aceşti oameni în Divinitate
“Are cineva vreo dovadă concretă a existenței Lui?”. De ce nu cred aceşti oameni în Divinitate

“Are cineva vreo dovadă concretă a existenței Lui?”. De ce nu cred aceşti oameni în Divinitate

Unii se declară atei și susțin că religia nu este decât un lung șir de basme moralizatoare, în timp ce alții se proclamă agnostici - un mod mai sofisticat de a spune că nu știu și nici nu le pasă dacă Dumnezeu există sau nu.

Site-ul www.foulgal.com propune o listă a celebrităților de prim rang pe care nu le-am văzut și pe care nu le vom vedea niciodată mulțumindu-i lui Dumnezeu atunci când câștigă un premiu.

Potrivit Agerpres, din rândul actorilor, unii susțin că sunt preocupați de spiritualitate, chiar dacă nu se duc duminica la biserică. Lista actorilor care nu sunt preocupaţi de Divinitate începe cu cuplul "Brangelina". Atât Angelina Jolie cât și soțul său, Brad Pitt, nu sunt "duși la biserică". Deși amândoi susțin că au preocupări spirituale, ei nu își caută împlinirea acestor preocupări prin practicarea unei religii în mod instituționalizat.

Nimeni nu poate şti

"Pentru mine nu este nevoie ca Dumnezeu să existe", susținea cândva, prin anul 2000, Angelina Jolie. "Există ceva în oameni care ține de spirit și care este dumnezeisc. Eu nu vreau să fac unele lucruri doar pentru că alți oameni spun că așa este bine, însă nu sunt sigură nici dacă este bine să nu crezi în nimic", susținea ea, putând fi astfel trecută în rândul agnosticilor a căror spiritualitate este circumscrisă, probabil, practicării de yoga.

Soțul Angelinei a făcut la rândul său declarații pe acest subiect undeva prin anul 2009. 'Sunt probabil 20% ateu și 80% agnostic. Cred că nimeni nu poate ști cu adevărat. Vom afla cu toții dacă există sau nu există atunci când vom ajunge acolo, dar până atunci nu are niciun rost să ne gândim la asta".

Emma Thompson adoptă o poziție chiar mai fermă decât Brad Pitt. "Sunt atee. Cred că puteți să mă treceți în categoria anarhiștilor libertarieni. Eu privesc religia cu frică și neîncredere. Pentru mine nu este suficient să spun că nu cred în Dumnezeu. Eu consider întregul sistem (religios) de-a dreptul dezolant. Mă simt ofensată de unele lucruri menționate în Biblie dar și în Coran și le resping", susținea celebra actriță britanică.

Şi-a făcut public ateismul

Într-un interviu oferit în 2007 Jodie Foster își recunoștea ateismul, dar preciza și că apreciază manifestările și ritualurile religioase din punct de vedere cultural. "Sunt atee dar sunt pasionată de religii și de ritualuri. Chiar dacă nu cred în Dumnezeu, eu și familia mea ținem mai toate sărbătorile religioase din calendar".

Frumoasa roșcată Julianne Moore și-a făcut public ateismul în 2002, în cadrul unui interviu oferit emisiunii "Inside the Actor's Studio". Întrebată ce crede că i-ar spune Dumnezeu, în fața porților Raiului, dacă Raiul ar exista, actrița a răspuns cu o ironie fină. "Ei bine, mi se pare că te-ai cam înșelat. Eu chiar exist!". Pentru binele ei, în cazul în care raiul chiar există, sperăm că Dumnezeu nu-i va purta pică și nu-i va spune și altceva.

În 2012, după ce a fost întrebat dacă i se pare că Dumnezeu nu este decât o invenție, actorul Morgan Freeman a replicat: "Într-adevăr. Are cineva vreo dovadă concretă a existenței Lui? Nu avem decât teorii și povești de la profeți care au trăit acum sute sau mii de ani. Până și acum, oamenii care cred că suntem creații ale lui Dumnezeu sunt de părere că Pământul nu poate avea o vârstă mai mare de 6.000 de ani. Până la urmă este doar o chestiune de credință". Această poziție poate părea ciudată pentru un actor care s-a simțit foarte bine în pielea personajului Dumnezeu în filmul "Bruce Almighty".

Se preface

Actrița britanică Keira Knightely adoptă un aer ușor superior și se preface că-i invidiază pe credincioși. "Dacă nu aș fi fost atee, aș fi putut scăpa basma curată din orice. Nu trebuie decât să ceri iertare și ești iertat", susținea ea. Sincer, nu prea înțelegem care este problema Kierei. Este tânără, frumoasă, celebră și bogată — cu siguranță poate scăpa basma curată din multe situații mai mult sau mai puțin neplăcute pentru noi, muritorii de rând.

Întrebat dacă crede în Dumnezeu, Javier Bardem a răspuns cu o glumă. "Mereu am spus că nu cred în Dumnezeu, eu cred în Al Pacino!".