Arafat dă vestea zilei despre Omicron. Șeful DSU a prezentat cifrele

Arafat dă vestea zilei despre Omicron. Șeful DSU a prezentat cifrele

Este vestea care liniștește o mulțime de români! Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a transmis miercuri, 19 ianuarie, că valul cinci al pandemiei de coronavirus nu exercită presiuni asupra sistemului sanitar din România la fel ca în valurile anterioare COVID-19.

În ultimele 24 de ore, la secțiile de Terapie Intensivă au fost internați 43 de pacienți bolnavi de COVID-19. Astfel, la nivel național, 500 de paturi ATI sunt ocupate, potrivit lui Raed Arafat. România dispune în continuare de capacitatea necesară pentru a oferi îngrijiri medicale cetățenilor care dezvoltă forme grave de boală, în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Raed Arafat, despre situația paturilor ATI

„Cu cât creşte numărul cazurilor pozitive, există posibilitatea să crească şi numărul cazurilor din terapie intensivă în continuare. Până ieri (marți, 18 ianuarie - n.r.) am avut dublarea de la 8.000 la 16.000, astăzi suntem tot pe la 16.000. Dar astăzi am avut 43 de pacienţi noi internaţi la terapie intensivă, deci depinde; sunt zile în care avem doi pacienţi noi în terapie intensivă, sau unu, sunt zile în care avem 20 sau 30, dar astăzi am avut 43”, a spus Raed Arafat într-o conferință de presă de la sediul ISU Prahova, la finalul unei vizite efectuate în Ploiești.

Ne puteți urmări și pe Google News

Șeful DSU a sugerat că este important ca situația să fie monitorizată și în zilele ce urmează.

„Rolul nostru este să pregătim capacitatea încontinuu”

„Dacă va continua impactul pe terapie intensivă să se interneze un număr mare de pacienţi zilnic, normal că ăsta este un semnal de alarmă că există un impact serios, mai ales că avem persoane care sunt nevaccinate, vulnerabile.

Nu toate formele sunt cauzate de Omicron, sunt şi forme cauzate de Delta care ştim că are un impact şi duce bolnavul care este nevaccinat sau cu vulnerabilităţi şi comorbidităţi îl duce către terapie intensivă, aşa că rolul nostru este să ne pregătim să creştem capacitatea, dacă este nevoie, încontinuu”, a spus Raed Arafat, care a venit însă și cu o veste bună pentru populație.

Impactul valului cinci „nu este major”

„Din fericire, până acum, impactul (valului cinci - n.r.) nu este unul major, care să necesite paturi suplimentare şi capacităţi suplimentare”, a transmis șeful DSU, oferind asigurări că spitalele din țară prezintă, la acest moment, capacitate pentru preluarea pacienților bolnavi.

„Ministerul Sănătăţii e foarte atent la asta și noi venim cu orice sprijin care este necesar”, a spus Raed Arafat, la sediul ISU Prahova, la finalul unei vizite efectuate în Ploiești.