Arafat, comemorat cu morti si raniti

Arafat, comemorat cu morti si raniti

Cel putin cinci palestinieni au fost ucisi si peste o suta au fost raniti, ieri, in orasul Gaza, in timpul confruntarilor izbucnite in timpul manifestarilor pentru comemorarea liderului palestinian Yasser Arafat.

Ciocnirile s-au produs intre politia miscarii islamiste Hamas, care a preluat controlul asupra Fasiei Gaza la mijlocul lunii iunie, si palestinienii care participau la un miting de amploare pentru a marca trei ani de la moartea fostului lor lider, relateaza AFP.

Mitingul a fost organizat de Fatah, partidul presedintelui Mahmud Abbas, la manifestare luand parte sute de mii de palestinieni. La un moment dat, demonstrantii, care arborau drapelul palestinian si purtau portrete ale lui Yasser Arafat, au inceput sa scandeze sloganuri impotriva miscarii islamiste. „Asasini, siiti!”, au strigat palestinienii, facand astfel aluzie la sprijinul acordat Hamas de catre Iran, o tara cu populatie majoritar siita.

La scurt timp, politia Hamas, care supraveghea desfasurarea mitingului, a deschis focul asupra manifestantilor. Televiziunea palestiniana a transmis in direct imagini cu violentele de strada, prezentand militanti Hamas care loveau fara mila cu bastoanele un manifestant palestinian.

Ne puteți urmări și pe Google News

Suspiciunile Suhai Arafat

Comemorarea fostului lider palestinian Yasser Arafat aduce in atentie povestea sotiei sale Suha, care a ajuns in lumina reflectoarelor odata cu decesul acestuia din noiembrie 2004. Ea se plange ca sotul sau nu i-a lasat nicio proprietate si niciun ban, iar acum se vede nevoita sa traiasca dintr-o pensie de 10.000 de dolari pe luna pe care i-o ofera Autoritatea Palestiniana, releva „Times”.

Intrebata daca este de parere ca sotul sau a fost asasinat, Suha a raspuns fara sa ezite: „A fost un martir. A fost ceva acolo, dar buletinele medicale nu au fost concludente. Pur si simplu nu au putut sa gaseasca o dovada concreta. Nu cred ca vom sti vreodata”, a spus vaduva lui Arafat.