Vești bune pentru saudiți. Ministerul Culturii a anunțat, luni că sălile de cinema vor primi autorizație de deschidere la începutul anului viitor. Astfel, se va pune capăt unei interdicții aflate în vigoare de peste 35 de ani împotriva acestor locuri de divertisment, după cum informează Agerpres. 

Mai mult, autoritățile vor începe să elibereze permise de operare, iar economia culturală din Arabia Saudită va cunoaște un moment-cheie de dezvoltare.

Guvernul dorește promovarea divertismentului 

În cadrul unui ambițios plan de reforme susținut de prințului moștenitor Mohammad bin Salman, guvernul încearcă să promoveze mai multe forme de divertisment pentru locuitori, cum ar fi concerte, spectacole, cinematografe, în pofida opoziției cercurilor ultra-conservatoare care nu luau în calcul acest aspect cultural. 
Cu toate acestea, luna ianuarie a marcat o acțiune a muftiului Arabiei Saudite, care s-a pronunțat cu privire la aceste mijloace de divertisment, spunând că nu sunt altceva decât surse de depravare, din cauza faptului că favorizează interacțiunea dintre cele două sexe, informează aceeași sursă. 

Interzise, dar…premiate!

Deși complet interzisă, cinematografia Arabiei Saudite a cunoscut succesul și a început să fie recunoscută pe plan internațional. Reprezentații precum „Barakah se întâlnește cu Barakah”, în regia lui Mahmoud Sabbagh, a fost proiectată la Berlinală, iar pelicula „Wadjda”, de Haifaa Al-Mansour, a fost, în 2013, primul film saudit care a concurat la Oscaruri pentru categoria „cel mai bun film străin”.
Cunoscută stereotipic pentru aceste reguli stricte, execuții cu săbii și aplicarea cu rigurozitate a cunoscutei legi islamice Sharia, Arabia Saudită a avut parte, săptămâna trecută, de un eveniment surprinzător, care sfidează practic aceste legi dure. Astfel, oamenii au avut parte de un rar festival de comedie ce a fost organizat de Autoritatea Generală de Divertisment, principalul motor al reformelor sociale din acest regat conservator. Pe lângă festivalul Comic-Con au mai avut loc și concerte susținute inclusiv de artiști de sex feminin, cu scopul de a elimina reputația austeră a acestui regat și pentru a familiariza saudiții cu amuzamentul în public. 
Printre alte reforme, Riadul a anunțat, în luna septembrie, încheierea interdicției pentru femei de a conduce automobile din iunie 2018.