În ciuda afirmațiilor sumbre ale liderului de la Elysee, Alianța Nord Atlantică are încă o bună reputație în rândul cetățenilor statelor membre.

Potrivit unui recent studiu al Pew Research Center (realizat în 19 țări) , 60% din cetățenii statelor membre ale NATO sunt convinși să Statele Unite vor sări în ajutorul lor, în caz de amenințări.

În privința încrederii acordate Alianței Nord Atlantice, 53% din cetățenii țărilor membre au răspuns afirmativ, în timp ce 27% au declarat că nu au încredere în Alianță.

În timp ce germanii și americanii se află în zona medie, cu 57% și respectiv 52%, polonezii se află în frunte, cu un procent de 82%, în timp ce turcii se află la coadă, cu un procent de 21%.

Publicat luni, acest sondaj de opinie a fost realizat anul trecut pe 21.000 de persoane din 19 țări. Pew Research Center efectuează acest sondaj de opinie asupra NATO la fiecare doi ani, scrie Ouest-France.

Studiul pentru anul 2019 arată o atitudine „global favorabilă” față de Alianță, în ciuda unor variațiuni notabile (între Polonia și Turcia, spre exemplu).

Studiul s-a concentrat, de asemenea, pe percepția voinței Statelor Unite de a salva Europa în caz de agresiune externă. Din motive necunoscute, România, țară NATO, riverană și maritimă, nu apare în sondajul Pew Research Center.

60% dintre cetățenii țărilor membre ale Alianței Nord Atlantice consideră că Statele Unite vor apăra militar o țară NATO în cazul unei incursiuni rusești.

Doar 29% în medie consideră că Statele Unite nu vor veni în ajutorul lor, iar restul nu comentează, notează Pew Research Center.

Sondajul constată că răspunsurile la această întrebare au variat foarte mult începând cu 2015, aliații fiind mai divizați în legătură cu acest aspect.

Proporția cetățenilor convinși că Statele Unite vor veni în ajutorul lor a scăzut cu 8 puncte procentuale între 2015 și 2019 în Franța, cu 5 puncte în Germania, cu 3 puncte în Canada și cu 16 puncte în Ungaria. Pe de altă parte, a crescut cu 7 puncte în Marea Britanie și în Italia, și cu 6 puncte în Turcia.

Publicarea acestui sondaj apare în condițiile începerii mega-exercițiul american numit Defender Europe 20. 37.000 de soldați din Statele Unite și din țări aliate vor fi angajați în aceste manevre de amploare pe care Rusia le-a denunțat ca fiind o amenințare.

Obiectivul exercițiului este de a testa forța de reacție a armatelor americană și est-europene în caz de amenințări sau de atacuri.