Apple mută producția de iPhone în India. Compania vrea să se îndepărteze de China

Apple mută producția de iPhone în India. Compania vrea să se îndepărteze de China Sursa foto: Arhiva EvZ

Apple a anunțat că a început producția telefonului iPhone 14 în India. Compania vrea să își diversifice lanțurile de aprovizionare cât mai departe de China.

Compania Apple își produce majoritatea telefoanelor în China. Totuși, a început să își mute o parte din producție în afara țării. Acest lucru s-a întâmplat pe măsură ce tensiunile dintre Washington și Beijing au crescut.

Politicile „zero-Covid” ale Chinei au declanșat blocări pe scară largă. De asemenea, restricțiile impuse de Beijing au afectat negativ producția.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iphone 14 a fost prezentat la începutul lunii

„Noua linie iPhone 14 introduce tehnologii inovatoare și capacități importante de siguranță. Suntem încântați să producem iPhone 14 în India”, a spus Apple într-un comunicat. Foxconn, cu sediul în Taiwan, produce majoritatea telefoanelor Apple. Compania produce versiuni mai vechi ale telefoanelor în regiunea Tamil Nadu, din sudul Indiei, din 2017. Cu toate acestea, în prezent, Apple pariază foarte mult pe India pentru a face cel mai nou produs al său, iPhone 14.

Prin această decizie, compania caută să-și crească amprenta în țară. Începând cu anul trecut, cota sa de piață era de aproximativ 4% acolo. Gigantul american a tot încercat să concureze cu smartphone-urile mult mai ieftine din Coreea de Sud și China. Aceste telefoane continuă să domine piața indiană.

Totuși, producția în India nu înseamnă că telefoanele vor fi mai ieftine în regiune. Așadar, deși indienii ar putea vedea pe eticheta telefonului „Made in India” , vor trebui totuși să plătească o sumă considerabilă pentru a-l deține.

Victorie pentru Guvernul din India

Anunțul că producția de iPhone a crescut în India este o victorie pentru administrația prim-ministrului Narendra Modi. Guvernul său și-a lansat campania „Make in India” în urmă cu opt ani. Aceasta a avut drept scop stimularea producției și exporturilor țării.

Anunțul Apple susține cea mai recentă mișcare de diversificare a lanțurilor de aprovizionare. De asemenea, acest lucru va permite evitarea întreruperile pe măsură ce tensiunile cresc între China și SUA cu privire la Taiwan. La începutul acestei luni, analiștii de la banca de investiții JP Morgan au declarat că se așteaptă ca Apple să mute în acest an aproximativ 5% din producția de iPhone în India.

Raportul a mai precizat că un sfert din toată producția de iPhone va fi în Asia de Sud până în 2025. Anul trecut, furnizorul Apple Foxconn a investit 1,5 miliarde de dolari în Vietnam, potrivit Guvernului țării din Asia de Sud-Est, informează BBC.