O aplicație unică pentru interacțiunea cu administrația locală va fi lansată în 2024

O aplicație unică pentru interacțiunea cu administrația locală va fi lansată în 2024 Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării. Sursa Foto -Facebook

Digitalizarea ia amploare - va exista un cloud guvernamental care va facilita comunicarea între bazele de date ale diferitelor instituții.

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan, a anunțat că anul viitor va fi implementată o aplicație care va permite cetățenilor să interacționeze online cu administrația locală, în baza unor formulare standardizate.

Digitalizare: Un singur loc pentru toate serviciile publice

Ministrul a explicat că viziunea sa este ca oamenii să aibă un singur loc în care să interacționeze cu statul, indiferent de primăria la care aparțin.

Astfel, ei vor putea să își plătească taxele și impozitele, să își reînnoiască documentele de identitate, să transmită cereri și să găsească informații utile, în orice moment al zilei, de acasă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Toate acestea vor fi integrate în cloud-ul guvernamental, care va facilita comunicarea între bazele de date ale diferitelor instituții.

În 2024, cetățenii vor putea plăti taxele și impozitele de acasă

În 2024, cetățenii vor putea plăti taxele și impozitele de acasă - sursa foto: Dreamstime

Vouchere digitale pentru primării

Pentru a sprijini administrația publică locală în procesul de digitalizare, ministerul pregătește Planul Național de Digitalizare a Administrației Publice Locale, prin care se vor oferi vouchere digitale fiecărei primării, în valoare de 5.000 - 10.000 de euro.

Acestea vor putea fi folosite pentru a actualiza serviciile publice destinate cetățenilor, în format digital.

Ministrul a precizat că își dorește ca, din 2024, sistemul să fie implementat în cel puțin 1.000 de primării din țară.

Digitalizare: O provocare de a recupera decalajul față de alte state

Ministrul a recunoscut că România se confruntă cu o provocare foarte mare de a realiza în patru - cinci ani ceea ce alte state au făcut în 20 de ani.

El a menționat că țara noastră este pregătită pentru acești pași, datorită resurselor financiare de 6 miliarde de euro din PNRR.

De asemenea, el a anunțat că a fost deblocat cel mai important proiect de digitalizare a României, și anume cloud-ul guvernamental, care urmează să fie lansat în achiziție publică până la finalul anului, potrivit Știripersurse.