Digitalizarea actelor de stare civilă. Românii vor putea obține documentele online

Digitalizarea actelor de stare civilă. Românii vor putea obține documentele onlinePensii. Sursa foto: Arhiva EVZ

Până la trecerea în noul an, toți românii vor avea oportunitatea de a solicita și primi în mod electronic certificatele de naștere, căsătorie, divorț sau deces.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat că mai multe documente de stare civilă vor putea fi accesate online. Această posibilitate va deveni realitate datorită proiectului de mare amploare cunoscut sub numele de „Sistem Informatic Integrat pentru Eliberarea Actelor de Stare Civilă – SIIEASC”.

Acest proiect de dezvoltare a serviciilor de guvernare electronică este rezultatul unei colaborări între MCID, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Autoritatea pentru Digitalizarea României și Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Românii vor putea cere documente de stare civilă direct online

Patru dintre serviciile de stare civilă vor fi la un click distanţă: naştere, căsătorie, divorţ şi deces”, a anunțat ministrul Bogdan Ivan.

Din luna următoare, noul sistem informatic, care a fost prezentat oficial miercuri, va fi supus unui test în 20 de primării din județul Ilfov.

Arhiva digitală conține scanările a peste 68 de milioane de acte de stare civilă care acoperă ultimii 100 de ani. Aceasta este fundația pe care se dezvoltă noul sistem informatic pentru emiterea acestor documente.

În întreaga țară, peste 3.000 de primării au fost echipate cu tehnologie modernă. Acum 7.000 de ofițeri de stare civilă primesc instruire pentru a înregistra evenimente precum nașteri cu ajutorul documentelor trimise online de către spitale.

Românii vor aștepta mai puțin după documentele cerute

Scopul general al acestui proiect constă în modernizarea procedurii de depunere a cererilor pentru înregistrarea și obținerea documentelor de stare civilă.

Precum și în facilitarea dezvoltării și accesării serviciilor electronice care se bazează pe datele de stare civilă primare.

Această inițiativă contribuie semnificativ la îmbunătățirea calității serviciilor oferite cetățenilor. Se va reduce durata necesară pentru procesarea cererilor legate de documentele de stare civilă. Dar și pentru precum certificatele de naștere, căsătorie, divorț, sau deces.

Logo

Stare civilă. Sursa foto: Dreamstime.com

„O să dau un exemplu simplu, constând în emiterea unui act de stare civilă, a unui certificat de naștere, de exemplu. Astăzi, cetățeanul se adresează unei autorități administrative de domiciliu formulând o cerere.

Cererea, de regulă, se așază într-un teanc de cereri și își așteaptă rândul să fie procesată. După ce este procesată este trimisă la autoritatea de la locul nașterii unde se așază într-un alt teanc de cereri așteptând să fie procesată.

Și într-un final actul de stare civilă, certificatul de naștere, este trimis prin poștă, fiind un act oficial este trimis în format letric, pe hârtie. În urma aplicării acestui program accesarea se face instantaneu. Ministerul Afacerilor Interne va continua procesul de digitalizare pentru a simplifica accesul cetățeanului la serviciile publice”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.

Documentele de stare civilă vor putea fi accesate online până la finalul anului

Se estimează că proiectul pilot va fi operațional în relația cu cetățenii până la finalul acestui an. Ceea ce înseamnă că românii vor putea solicita documente de stare civilă direct online.

De asemenea, implementarea la nivel național se va încheia cel târziu pe data de 24 septembrie 2024.

Costul total al proiectului se cifrează la 184.920.864,06 lei cu TVA inclus. Din care 155.964.263,64 lei provin ca finanțare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin intermediul Programului Operațional Competitivitate (POC).

28.952.894,61 lei sunt asigurați ca finanțare nerambursabilă din bugetul național. Cu o adiție de 3.705,81 lei reprezentând cofinanțarea eligibilă a beneficiarului.