Evenimentul Zilei > Social > Campanie de informare inițiată de APIA. Cererile Unice de Plată pot fi depuse de fermieri începând cu 1 Martie
Campanie de informare inițiată de APIA. Cererile Unice de Plată pot fi depuse de fermieri începând cu 1 Martie

Campanie de informare inițiată de APIA. Cererile Unice de Plată pot fi depuse de fermieri începând cu 1 Martie

Cererile Unice de Plată pot fi depuse de la 1 martie 2021, informează Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). În acest sens, pentru o bună desfășurare a procesului de solicitări, a fost inițiată o campanie de informare începând de luni, 15.02.2021.

Cererile Unice de Plată pot fi depuse de la 1 Martie 2021, anunță APIA

Campania de informare a fermierilor cu privire la primirea Cererilor Unice de Plată în anul 2021 a demarat luni, iar data de la care se pot depune solicitări este 1 martie, informează Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), într-un comunicat.

”Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că astăzi, 15 februarie,
demarează Campania de informare a fermierilor cu privire la primirea Cererilor Unice de
Plată în anului 2021, sub sloganul:“ APIA ÎN SPRIJINUL FERMIERILOR! EXPERIENȚĂ, IMPLICARE, PROFESIONALISM – Depune Cererea Unică de Plată în perioada 01 Martie – 15 Mai 2021!”, transmite APIA în introducerea comunicatului.

Fermierii își vor putea actualiza datele și parcelele agricole online prin aplicația IPA Online, fără a se deplasa la centrele județene

„Deoarece siguranţa în contextul pandemiei Covid 19 este extrem de importantă pentru instituţia noastră, fermierii vor putea să-şi înregistreze Cererile unice de plată în anul 2021 fără a se prezenta la centrele judeţene/locale APIA şi/sau la Centrul Municipiului Bucureşti, în perioada 01 martie – 15 mai 2021. Se va completa o singură cerere unică de plată, chiar dacă se utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe.

Fermierii îşi vor actualiza parcelele agricole, elementele ZIE (zone de interes ecologic) şi toate informaţiile din cerere, prin accesarea aplicaţiei IPA Online din versiunea internet, conform Manualului de utilizare IPA-Online (accesibil în aplicaţie). De asemenea, fermierii trebuie să verifice împreună cu primăria pe raza căreia deţin terenul, situaţia înscrierii în Registrul agricol a terenului şi să permită primăriei să transmită la APIA adeverinţa.

Documentele doveditoare a proprietății trebuie să fie valabile la data depunerii cererii unice și intră în responsabilitatea proprietarilor

Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziţia fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii Cererii unice de plată şi să fie valabile la data depunerii cererii. Astfel, toate documente care dovedesc că terenul utilizat se află la dispoziţia fermierului se transmit electronic pe adresele de e-mail ale centrelor APIA ce se regăsesc la link-ul: http://www.apia.org.ro/ro/centre-judetene-apia)”, se arată în comunicatul APIA .

”În cazul în care fermierii deţin animale în exploataţie, au obligaţia să se asigure că datele acestora sunt actualizate în Registrul Naţional al Exploataţiilor (RNE) – medic veterinar concesionar/asociaţie/propriile evidenţe, dacă sunteţi utilizator SNIIA – şi să se adreseze Centrului judeţean/local al APIA şi/sau al Centrul Municipiului Bucureşti în vederea completării declaraţiei sector zootehnic în aplicaţia dedicată sectorului zootehnic, înainte de accesarea IPA Online.

Funcţionarii APIA vor contacta fermierii în vederea închiderii electronice a cererii şi pentru programarea acestora în vederea semnării Cererii şi declaraţiilor ataşate acesteia”, mai precizează comunicatul.

România este beneficiară de fonduri europene în agricultură în virtutea calității de stat membru UE

În calitate de stat membru al Uniunii Europene (UE), România beneficiază de fonduri europene, prin aplicarea schemelor de plăţi/măsurilor de sprijin/ajutoarelor naţionale tranzitorii, ca mecanisme de susţinere a producătorilor agricoli.

Prevederile legislaţiei europene şi naţionale relevă faptul că orice fermier care solicită plăţi în cadrul schemelor de plată/măsurilor de sprijin/ajutoarelor naţionale tranzitorii aferente Campaniei 2021, au obligaţia să respecte normele de eco-condiţionalitate.