Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) face apel la primarii localităţilor să asigure materialele necesare pentru a face posibilă igienizarea unităţilor de învăţământ şi solicită Ministerului Sănătăţii să asigure măşti şi mănuşi pentru elevi. Solicitarea vine în contextul examenelor naţionale şi pregătirii elevilor din anii terminali din perioada 2 – 12 iunie.

Reprezentanţii elevilor consideră că materiale igienico-sanitare trebuie să fie asigurate de către Consiliile Locale pentru ca examenele să se desfăşoare în condiţii optime, pentru a nu pune în pericol sănătatea elevilor şi a familiilor acestora.

Autorităţile au responsabilitatea de a pune la dispoziţia unităţilor de învăţământ săpun, hârtie igienică, dezinfectant pentru grupurile sanitare şi soluţii de igienizat, aşa cum este prevăzut în Legea educaţiei naţionale nr.1/2011, la articolul 105, astfel încât să fie posibilă igienizarea frecventă a spaţiilor din şcolile şi liceele în care o parte dintre elevi se vor întoarce începând de luna viitoare, transmit reprezentanții elevilor.

”AEC va milita în această pentru asigurarea condiţiilor necesare pentru fiecare elev din judeţ, autorităţile locale împreună cu cele centrale trebuie să vină cu un plan cât de repede posibil, pentru ca elevii de clasa a VIII-a şi a XII-a să nu fie expuşi în momentul în care se află în unitatea de învăţământ.

Este responsabilitatea autorităţilor să ofere aceste materiale unităţilor de învăţământ, donaţiile sau strângerile de fonduri nu trebuie să ia din obligaţiile primarilor şi nu ne putem baza pe ele, e ca şi cum am ignora obligaţiile legale care există şi am contribui la fondul şcolii.

Am asistat la un adevărat joc în ultimele două luni în care a fost pasată responsabilitatea, trebuie să ne asigurăm că sănătatea elevilor nu este pusă în pericol şi că decidenţii îşi respectă promisiunile, sau mai bine zis, îşi fac treaba”, a declarat Andreea Sabina Spătariu, preşedinte AEC.