Apare o nouă monedă. Revoluție pe piața valutară. Primele tranzacții vor avea loc în 2023

Apare o nouă monedă. Revoluție pe piața valutară. Primele tranzacții vor avea loc în 2023 Rusia amenință după noile sancțiuni americane. Sursa Foto: Arhiva EVZ

După anunțul referitor la faptul că Rusia ar putea lua în considerare utilizarea rublei digitale ca monedă de rezervă pentru a stimula economia, noul președinte al Băncii Centrale a transmis că rubla digitală rusă va fi utilizată în cadrul tranzacțiilor în anul2023. Aceasta va fi emisă sub forma unui cod digital și va fi stocată în portofele electronice, urmând ca o lansare în toată regula să aibă loc înainte de 2030.

În cadrul Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, președintele nou numit al Băncii Centrale, Elvira Nabiullina, a abordat subiectul rublei digitale a Rusiei și a precizat că primele tranzacții cu această monedă vor fi efectuate în anul 2023, inclusiv în cadrul unor decontări internaționale.

Primele tranzacții cu rubla digitală rusă în 2023

Rubla digitală, care va fi emisă de Banca Centrală a Rusiei, este a treia încarnare a monedei fiduciare naționale a Rusiei, după banii de hârtie și banii bancari electronici.

Nabiullina a vorbit despre faptul că decontările pilot cu rubla digitală ale Băncii Centrale a Rusiei (CBDC) vor începe în 2023, în timp ce o lansare în toată regula a rublei digitale ar trebui să aibă loc înainte de 2030.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rubla digitală va fi emisă sub forma unui cod digital și va fi stocată în portofele electronice, potrivit Strategiei de dezvoltare a pieței financiare a Băncii Centrale a Rusiei.

Rușii pot folosi CBDC pentru a face achiziții și a transfera bani online. Deși se poate percepe un comision pentru plata bunurilor, în limita a 0,4 - 0,7% din suma transferului.

Rusia va extinde numărul țărilor care acceptă MIR

Nabiullina a subliniat importanța încurajării de către guvern a dezvoltării inițiativelor privind activele digitale. Iar în urma sancțiunilor occidentale stricte împotriva economiei rusești, președintele instituției bancare centrale a abordat modul în care executivul trebuie să le atenueze.

„Rubla digitală va oferi noi oportunități. Pe lângă faptul că este convenabilă, ea oferă oportunități de programare, urmărind natura direcționată a utilizării rublelor digitale. Discutăm cu guvernul ca o astfel de „rublă-țintă” să fie utilizată pentru programele guvernamentale de stat, iar apoi guvernul va monitoriza mai eficient utilizarea țintită a fondurilor alocate pentru a sprijini anumite sectoare ale economiei, pentru sprijin social”, a declarat noul președinte al Băncii Centrale din Rusia.

De asemenea, Nabiullina a precizat că Rusia dorește să extindă numărul țărilor care acceptă MIR, sistemul de plăți al Băncii Centrale a Rusiei pentru transferuri electronice de fonduri.

MIR va oferi o alternativă la Visa și Mastercard, care și-au suspendat operațiunile în Rusia ca urmare a războiului declanșat în Ucraina. Suspendarea a fost anunțată de Binance, deși CZ, CEO al Binance, a transmis pe rețeaua de socializare Twitter că aceste decizii nu vin din partea companiei sale, ci din partea companiilor Mastercard și Visa.