Pentru a te bucura de o calitate superioară a fotografiilor și de numeroase oportunități creative, ai nevoie de un aparat foto potrivit nevoilor tale. Fotograf profesionist, amator sau turist dornic să imortalizeze cele mai frumoase peisaje – ești pe punctul de a începe o călătorie palpitantă în această minunată artă. Ai la dispoziție o mulțime de variante pentru a surprinde magia poveștilor în imagini, de la camere compacte până la DSLR-uri de lux. Fiecare model are propriile avantaje, iar primul pas este de a stabili tipul de fotografie pe care intenționezi să îl faci și cât de des vei utiliza camera. Să aruncăm o privire la tipurile de aparate foto și la ceea ce le face unice.

  1. Aparat foto compact vs DSLR: Nivelul de “zgomot” (noise)

Nivelul de “zgomot” reprezintă cel mai important parametru pentru cadrele surprinse. Acesta este de două feluri, respectiv de lumină și de culoare, și apare sub forma de granulație sau punctulețe inestetice. Mai exact, este responsabil de claritatea imaginii. În arta fotografică, numărul ISO indică nivelul de sensibilitate a aparatului foto la lumina disponibilă. Cele mai uzuale valori se încadrează între 100-1600, iar o sensibilitate mai ridicată permite fotografierea în lumină slabă fără folosirea blitz-ului.

 

Însă, imaginile captate cu ISO mare vor avea un zgomot mult mai pronunțat față de cele realizate cu ISO mic. Senzorii de pe aparatul DSLR colectează lumina și prezintă un raport semnal-zgomot bun ceea ce conduce la obținerea unor poze curate la ISO ridicat. Aparatele foto compacte produc adesea imagini cu zgomot, în timp de DSLR au o performanță superioară.  

2. Aparat foto compact vs DSLR: Dimensiunea senzorului

Pentru a observa și mai bine diferențele dintre un aparat foto compact și unul DSLR, trebuie să acordăm atenție și dimensiunii senzorului. Mărimea acestuia determină intervalul sensibilității ISO pe care o cameră îl poate utiliza fără ca imaginea să sufere un zgomot nedorit. Senzorii mai mari se găsesc la aparatele profesionale și oferă o percepție mai rafinată a fotografiei.

 

De regulă, o dimensiune generoasă găzduiește pixeli de dimensiuni mai mari. Datorită acestui lucru aparatele DSLR sunt atât de apreciate. De asemenea, cu cât senzorul este mai mare, cu atât profunzimea de câmp este mai mică. Asta înseamnă că vei obține o imagine artistică, cu dinamică vizuală mare și separare pronunțată a elementelor esențiale din cadru, aflate în planuri diferite. Modelele compacte sunt considerate mai puțin bune deoarece, spre deosebire de DSLR, nu redau atât de fidel un instantaneu.

3. Aparat foto compact vs DSLR: Setări și portabilitate

Când vine vorba de numărul de setări necesare, portabilitate și confort, aparatul foto compact câștigă detașat. O problemă comună a utilizării DSLR-urilor este mărimea și greutatea acestora, precum și nevoia de a seta o mulțime de funcții pentru a obține imaginea perfectă. După cum sugerează și numele, modelul compact este mult mai simplu de folosit și nu are nevoie de atâtea reglaje.

De ce să cumperi un aparat foto compact?

Camera compactă sau point-and-shoot are o dimensiune redusă, cu obiectiv fix care nu poate fi schimbat. Costă mai puțin decât un model DSLR și necesită puțin efort în utilizare. Îndrepți camera către subiect, mărești sau micșorezi imaginea, apoi apeși pe buton pentru a face fotografia. De obicei, aparatul foto compact focalizează și își ajustează automat reglajele în funcție de lumină.

 

Funcționează pe baterii, așa că nu trebuie să îți faci griji că nu ai la îndemână acumulatori speciali. În plus, datorită dimensiunii reduse, poți folosi un aparat compact pentru a face poze oriunde și în orice situație.Un avantaj deosebit al acestui model este că poate fi întreținut foarte ușor. Deoarece nu poți schimba obiectivele după bunul tău plac, camera este ferită de praf. Mai mult, unele produse sunt chiar și rezistente la apă.

De ce să cumperi un DSLR?

Achiziționează un Digital Single Lens Reflex sau aparat digital de reflexie cu lentile unice dacă ești un pasionat înfocat sau un profesionist. Acest tip este perfect pentru mai multă flexibilitate și calitate maximă a imaginii într-o varietate de situații. DSLR-urile cuprind un corp și lentile detașabile. Este perfect pentru a seta focusul manual, timpul de expunere, blitz-ul extern, apretura sau ISO-ul. Pot fi efectuate o mulțime de reglaje care contribuie la calitatea superioară a fotografiilor. Are rezultate extrem de bune față de un aparat compact, iar durata de folosire a unei camere DSLR este mult mai mare.

Obiectivele interschimbabile oferă posibilitatea de a prelungi durata de viață a aparatului prin achiziția unor lentile macro, telephoto, pentru portrete, mai luminoase sau cu plaje focale mai largi.

 

Practic, poți fotografia de la cele mai mici obiecte până la unele foarte îndepărtate, aceasta fiind o diferență majoră față de varianta compactă. Poți opta pentru unele dintre cele mai bune aparate foto DSLR Nikon de pe F64 mai ales dacă ești începător într-ale fotografiei. Vei avea șansa de a învăța totul în modul semi-automat și de a beneficia de un aparat foto ergonomic, conceput să se muleze pe mână. Fiind mică, la o cameră compactă trebuie să cauți cu atenție butoanele, în timp ce la un DSLR fiecare profil este la locul lui.

 

Spre deosebire de un model compact, DSLR îți permite să aduci îmbunătățiri camerei ori de câte ori ai nevoie de ceva nou. Indiferent de cadrul ales, calitatea imaginii, viteza și performanța unui aparat profesionist este esențială pentru oricine își dorește să creeze amintiri memorabile.

Te-ar putea interesa și: