Evenimentul Zilei > Actualitate > Apă cu rație în România. Revine coșmarul de pe vremea lui Ceaușescu. Oamenii ies în stradă
Apă cu rație în România. Revine coșmarul de pe vremea lui Ceaușescu. Oamenii ies în stradă

Apă cu rație în România. Revine coșmarul de pe vremea lui Ceaușescu. Oamenii ies în stradă

Furnizarea apei potabile a devenit problematică în câteva sate din judeţul Buzău. Criza apei este punctul de a genera tensiuni sociale în regiune.

Exasperați, localnicii din Manasia şi Aldeni au organizat un protest în fața primăriei Cernăteşti pentru a cere apă.

Apă cu porția: rație de 4 ore pe zi

Compania de Apă locală a decis să livreze apa cu porţia, 4 ore pe zi, dimineaţa şi seara, însă consumul este atât de mare încât multe familii nu văd cu zilele nici măcar o picătură de apă la robinet. Criza apei potabile afectează peste 300 de familii din comuna Cernătești, racordate la rețeaua Companiei de Apă Buzău. Dacă pentru băut, sătenii au găsit soluția și cumpără apă plată, pentru spălat și alte întrebuințări casnice, fac rezerve în găleți și butoaie atunci când apa ajunge până la ei, foarte rar.

Sătui de reclamații fără finalitate la furnizorul de apă, câteva zeci de localnici din satele afectate au organizat un protest în fața primăriei comunei Cernătești. Ei solicită autorităților locale să pună presiune pe operatorul regional de apă și canal.

Compania de Apă Buzău dă vina pe localnici. Folosesc prea multă apă la irigat

Reprezentanții Companiei de Apă admit că situația din satele Manasia si Aldeni este gravă și susțin că sunt în căutarea unei soluții pentru a soluționa doleanțele buzoienilor. Ei dau vina pe localnicii care, în această perioadă, folosesc apa la irigat.

„Nu ajunge apa la toată lumea absolut din cauza utilizării simultane a apei de către toți cetățenii. În această perioadă, fiind program scurt, toată lumea asigură acumulare și o folosesc în scopuri gospodărești. Dar nu neapărat baie, ci agricol, irigații”, a spus Constantin Mărgărit – șef compartiment tehnic.

Din nefericire, situația e agravată de faptul că pe raza celor două sate nu sunt nici fântâni. În perioada imediat următoare, și alte localități de pe Valea Slănicului ar urma să primească apă cu program, potrivit Antena 3.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News