Evenimentul Zilei > International > Anunțul momentului vine din SUA. Încă un pas spre demiterea lui Trump
Anunțul momentului vine din SUA. Încă un pas spre demiterea lui Trump

Anunțul momentului vine din SUA. Încă un pas spre demiterea lui Trump

Comisia juridică a Camerei Reprezentanților a votat, vineri, două articole de punere sub acuzare (impeachment) a președintelui Donald Trump, pentru acuzațiile de abuz de putere și obstrucționare a anchetei Congresului. Deliberările nu au durat mai mult de 10 minute, iar votul a fost politic.

Donald Trump a calificat procedura drept „o rușine pentru țară”. Votul plenului Camerei Reprezentanților ar putea avea loc săptămâna viitoare și, având în vedere că Democrații controlează camera inferioară a Congresului după alegerile de la jumătatea mandatului (midterms), este de așteptat ca propunerea de impeachment să treacă.

Senatul nu e convins de acuzațiile Partidului Democrat. Cu toate acestea, Trump are puține motive să se teamă, având în vedere că procedura presupune, după votul Reprezentanților, un proces desfășurat în Senat, cameră controlată de Republicani.

Mai mult, liderul majorității din Senat, Mitch McConnell, a declarat deja că nu există nicio șansă ca Trump să fie demis de camera superioară a Congresului. La 24 septembrie, democraţii au anunţat deschiderea unei anchete, acuzându-l pe Donald Trump că ar fi abuzat de prerogativele sale, cerând Ucrainei să ancheteze posibilele fapte de corupție ale fiului democratului Joe Biden, un posibil adversar la prezidenţialele din 2020.

Democrații suțin că ar avea dovezi că Trump a blocat un ajutor militar destinat Kievului pentru a face presiuni asupra preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

„După cum dosarul arată în mod concludent, preşedintele Trump a condiţionat actele sale oficiale – o reuniune la Casa Albă dorită cu disperare de noul preşedinte ucrainean şi un ajutor militar crucial – de faptul ca Ucraina să anunţe simulacre de anchete cu motivaţii politice, care ar ajuta campania de realegere a lui Donald Trump”, a subliniat Adam Schiff, șeful Comisiei pentru servicii secrete din Cameră. Donald Trump a respins toate acuzațiile şi a denunţat o „vânătoare de vrăjitoare”.