Evenimentul Zilei > Social > Anunţul momentului! Raluca Turcan îi vrea pe români la muncă până la 70 de ani
Anunţul momentului! Raluca Turcan îi vrea pe români la muncă până la 70 de ani

Anunţul momentului! Raluca Turcan îi vrea pe români la muncă până la 70 de ani

Raluca Turcan a anunţat că este în lucru un proiect de lege în care să existe opţiunea pensionării la 70 de ani. În acest context românii ar putea ieşi la pensie mult mai târziu.
Raluca Turcan a anunţat într-o conferință de presă, despre o decizie privind vârsta de pensionare.  Aşadar, angajații din sistemul de stat vor putea să aleagă dacă se pensionează la termen sau continuă să lucreze până la 70 de ani. În schimb nu vor putea cumula salariul cu pensia.

Raluca Turcan pregătește un proiect de lege care să dea opțiunea pensionării la vârsta de 70 de ani.

„Vârsta de pensionare va fi atinsă într-un proiect pe care noi îl pregătim la minister. După care îl vom discuta cu partenerii sociali şi cu toţi cei care vor fi implicaţi. Va exista opţiunea pensionării la 70 de ani. Şi această opţiune să fie cumulată cu optarea, după vârsta standard de pensionare între pensie şi salariul la stat”.

Fie pensie și opțiunea de a se pensiona la 70 de ani, fie să aleagă partea de salariu. Acest lucru va fi valabil doar pentru angajații din sistemul de stat” a subliniat ministrul.

Românii care nu doresc să iasă la pensie au şansa de a lucra dacă le permite sănătatea

Declarația a fost făcută în contextul în care Turcan a anunțat că Ministerul Muncii va începe recalcularea pensiilor în baza unei noi legi. În următoarele 18 luni vor fi evaluate cinci milioane de dosare de pensie, a precizat ea.
Cu privire la pensii Raluca Turcan spunea că decizia privind revizuirea dosarelor de pensie trebuia să fie luată încă din iulie 2009.
Ea dă asigurări că, deși se va aplica o nouă formulă de calcul, ce va fi stabilită printr-o nouă lege a pensiilor, nicio pensie nu va scădea.
Raluca Turcan a făcut aceste declaraţii joi într-o conferinţă de presă pe tema evaluării pensiilor din sistemul public.
În prezent vârsta standard de pensionare în România este de 65 de ani pentru bărbați și de 63 de ani pentru femei.

Şi legea pensionării anticipate s-a schimbat

În noua lege, se arată că românii vor putea solicita pensionarea anticipată doar în anumite condiții expres stabilite. Prima dintre ele se referă la posibilitatea solicitării pensiei anticipate cu cinci ani înainte de împlinirea vârstei de pensionare. Mai multe detalii puteţi citi aici:Se schimbă legea pensionării anticipate