Evenimentul Zilei > Actualitate > Anunțul epocal al lui Mircea Geoană de la NATO: ”Doamne ferește!”
Anunțul epocal al lui Mircea Geoană de la NATO: ”Doamne ferește!”

Anunțul epocal al lui Mircea Geoană de la NATO: ”Doamne ferește!”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a avertizat că cheltuielile militare ale statelor membre ar trebui menținute în această perioadă, cu atât mai mult cu cât Alianța Nord-Atlantică se implică și ea în depășirea crizei actuale.

Mircea Geoană a declarat că pandemia de coronavirus este, fără îndoială, un eveniment epocal: ”Se întâmplă o dată la multe generații și procesul de învățare a lecțiilor acestei pandemii se află în plină derulare, la nivelul statelor membre NATO, statelor aliate la nivel european, la nivel global, se află fără îndoială într-un proces de analiză și de internalizare a acestor consecințe la nivelul organizațiilor internaționale.

Iar NATO, ca întotdeauna, este o organizație extrem de adaptabilă, extrem de agilă. Secretarul general NATO, domnul Stoltenberg, deja a declanșat un proces de reflecție internă și deja începem să analizăm care este impactul din punct de vedere securitar al acestei pandemii”, a declarat Geoană la RFI.

Geoană a mai spus că menținerea cheltuielilor militare este în interesul țărilor aliate, cu atât mai mult cu cât Alianța însăși se implică în depășirea crizei: ”Forțele noastre armate, capacitatea lor de planificare, capacitatea lor de a instala, ca și în cazul armatei române, spitale de campanie, de a intra în zone de dezinfectare, în zone de ordine publică, în zone de control la frontiere uneori este extrem de valoroasă.

În același timp, trebuie să spunem cu toată claritatea că această pandemie, oricât de dominantă ar fi ea din punct de vedere politic, economic și psihologic nu face să dispară un arsenal de riscuri de securitate care sunt încă acolo și care nu vor dispărea, poate chiar, Doamne ferește, vor fi amplificate de această situație de fragilitate la nivel global.

De aceea, din punctul nostru de vedere, a continua să investim în capabilități militare care sunt pregătite să facă față atât riscurilor pe care le cunoaștem deja, dar și acestei noi provocări care este de o amplitudine fără precedent este în interesul țărilor aliate”.