Consultantul BNR a subliniat faptul că creditele mici sunt cele mai periculoase. 

Cu toate acestea, Adrian vasilescu a precizat că nu va fi vorba despre o schimbare majoră în ceea ce priveşte creditarea imobiliară. 

„Această reglementare priveşte îndeosebi creditele mici. Ele sunt şi cele mai periculoase. Credite de nevoi personale, credite pentru un aragaz, pentru un televizor. Creditele mari, la locuinţe, în general au avut rate de neperformanţă mai mici. Ratele mari de neperformanţă au fost la creditele joase. În general, în România, nu a fost o avalanşă de cumpărări de locuinţe şi nu va fi nici de aici încolo, din păcate. Dacă facem nişte socoteli o să vedem că în timp ce în Statele Unite ale Americii din totalul creditării 20% erau credite de consum şi 80% credite imobiliare, încoace spre Marea Britanie, Franţa Germania, tot pe acolo, sau între 70 şi 80% credite pentru locuinţe, prin Polonia şi Cehia 50%, 40% prin Ungaria, la noi creditele pentru locuinţe din totalul creditelor nu depăşeau 20%. Tot pe aici vom rămâne. În general, cine are bani să-şi ia o locuinţă are şi un venit mai mare. Nu va fi o schimbare majoră în ceea ce priveşte creditarea imobiliară", a spus Adrian Vasilescu, la Romania Tv.

Vasilescu a declarat că media pieţei în ceea ce priveşte gradul de îndatorare la creditul ipotecar va scădea la 45%, față de 475, cât era până acum, în timp ce pentru creditele de consum acesta va coborî la 40%, față de media pieții de până acum, de 45%.

„Pentru creditele mici este o schimbare importantă care fereşte de supraîndatorare. Nu creditarea pentru locuinţe va fi afectată în primul rând pentru că aici vin oamenii cu venituri mai mari", a mai precizat Adrian Vasilescu.

 

Te-ar putea interesa și: