Evenimentul Zilei > Economie > ANUL în CARE ROMÂNIA va avea mai mulți bătrâni de 80 de ani decât copii
ANUL în CARE ROMÂNIA va avea mai mulți bătrâni de 80 de ani decât copii

ANUL în CARE ROMÂNIA va avea mai mulți bătrâni de 80 de ani decât copii

În anul 2060, o treime din populație va fi reprezentată de persoanele cu vârstă peste 65 de ani, iar bătrânii de peste 80 de ani vor fi mai numeroși decât copiii, potrivit unei cercetări realizate de BCR Pensii.

Concret, în anul menționat, 13,5% din populație va fi reprezentantă de bătrânii de peste 80 de ani, în timp ce 11,6% vor fi copii.

Specialiștii BCR Pensii consideră că ar trebui încurajate plasamentele în pensii private, în special în pensiile private facultative, în condițiile în care sistemul public de pensii nu va mai face față în viitor, iar în anul 2060 pensia publică va reprezenta în jur de 25% din salariu, față de aproape 40% în prezent.

Iulian Anghel, Directorul General al BCR Pensii a reamintit că contribuțiile la pensiile facultrative sunt scutite de plata impozitului pe venit până la un plafon de 400 de euro.

„Dacă plătești 400 de euro pe an în pensia Pilon III îți reduci impozitul către stat cu circa 64 de euro pe an, ceea ce reprezintă un avataj fiscal”, scrie într-un studiu prezentat de BCR Pensii.