Se pare că un nor uriaş, bogat în particule de sulf, a trecut prin stratosferă, întunecând cerul timp de luni sau chiar ani de zile, înainte să cadă în cele din urmă pe Terra.

Savanții au analizat bucăţi de gheaţă, mostre luate de la adâncimi mari din calote glaciare sau gheţari, în care au rămas captivi aerosoli de sulf produşi în urma erupţiilor vulcanice care au ajuns în stratosferă şi apoi înapoi pe suprafaţa Pământului, informează Science Alert.

Gheaţa poate păstra dovezi valoroase pentru perioade de timp incredibil de lungi, dar aflarea datei exacte a unui eveniment care apare în straturile bucăţilor de gheaţă este foarte de dificilă.

În acest caz, oamenii de ştiinţă au presupus că depozitul sulfuros a rămas în urma erupției vulcanului Hekla, din Islanda, care a explodat în 1104. De atunci și denumirea acestuia: „Poarta spre Iad”. Având în vedere că stratul subţire de gheaţă are printre cele mai mari depozite de sulf din ultimul mileniu, teoria cercetătorilor pare credibilă.

Dar, în urmă cu doar câţiva ani, un studiu a arătat că intervalul de timp numit Greenland Ice Core Chronology 2005 (GICC05) era greşit cu până la şapte ani în primul mileniu e.c., precum şi eronat cu până la patru ani la începutul următorului mileniu.

Informaţiile de pe urma GICC05 i-au făcut pe cercetătorii conduşi de paleoclimatologul Sébastien Guillet de la Universitatea din Geneva să constate că Hekla nu ar fi putut provoca acel eveniment. Echipa a analizat apoi registre medievale care descriau eclipse lunare corespunzătoare acelei perioade.

Cercetătorii au mai descoperit că erupţia vulcanică a avut loc, de fapt, în 1108, atunci când vulcanul japonez Asama a erupt. Combinând mărturii, observaţii şi alte documente istorice, echipa sugerează că, de fapt, această erupţie ar fi putut duce la ciudatul eveniment.