Evenimentul Zilei > EVZ Special > Antrenorul din fotbalul mare care și-a dus jucătorii într-o fabrică, după o înfrângere usturătoare
Antrenorul din fotbalul mare care și-a dus jucătorii într-o fabrică, după o înfrângere usturătoare

Antrenorul din fotbalul mare care și-a dus jucătorii într-o fabrică, după o înfrângere usturătoare

Când jucătorii sunt plătiți regește, în fotbalul de primă clasă, iar după o înfrângere doar antrenorul își asumă rezultatul, pedepsele din partea acestuia sunt surprinzătoare. Un exemplu este dat de italianul Paolo Tramezzani.

Paolo Tramezzani (49 de ani), fost jucător italian al echipelor Inter Milano, Tottenham Hotspur sau Atalanta, a debutat în antrenorat în 2011. Din acel an, acesta a fost „secundul” lui Giovanni De Biasi la naționala Albaniei, unde a stat până în 2016. Apoi, a făcut pasul către rolul de antrenor principal în prima ligă din Elveția, la Lugano, unde a condus această echipă vreme de un sezon.

Însă, la Lugano, Tramezzani a recurs la un gest motivațional rar întâlnit. După ce echipa sa a fost îngenuncheată de FC Thun, cu scorul de 2-5, tehnicianul italian a trecut de la vorbe la fapte.

Cu noaptea-n cap, într-o fabrică

Dezamăgit de evoluția elevilor săi din meciul cu Thun, Tramezzani i-a dus pe aceștia într-o fabrică „ca să le arate cum oamenii obișnuiți se spetesc muncind pentru un salariu”. Potrivit presei din „Țara Cantoanelor”, italianul și-a condus jucătorii dis de dimineață într-o fabrică de vopsele din Davesco-Soragno. Fotbaliștii de la Lugano s-au prezentat la fabrică la ora 6 dimineața, chiar înainte ca angajații să-și facă apariția la serviciu.

După ce i-a trezit cu noaptea-n cap și le-a arătat ce a vrut să le arate în acea fabrică, Paolo Tramezzani i-a băgat pe jucători direct la antrenament, pe arena „Cornaredo”, la o sesiune de pregătire anti-oboseală valabilă doar pentru cei care au evoluat în dezastrul cu FC Thun. Gestul antrenorului nu a vrut să fie comentat de președintele lui Lugano, Angelo Renzetti. „Nu vreau să intru în amănunte. Tramezzani poate face tot ce vrea cu echipa”, a explicat oficialul, la acea vreme.

„A fost o experiență la care mă gândesem de ceva vreme. Îmi doream acest lucru. După acest episod, lucrurile s-au mai îmbunătățit în echipa mea”, mărturisea Paolo Tramezzani.

În următoarele 5 partide, Lugano a pierdut imediat, cu Young Boys Berna (0-2), dar a câștigat restul duelurilor. La finalul sezonului 2016-2017, Lugano a terminat pe locul al trilea, în spatele lui FC Basel și YB. În 2017, Tramezzani a plecat de la Lugano, dar a continuat în primul eșalon elvețian, la Sion. Sezonul 2018-2019 l-a găsit la cârma formației APOEL Nicosia, iar stagiunea 2019-2020 a pregătit gruparea italiană Livorno.