Antimateria, substanța care costă 62,5 trilioane de dolari. O formidabilă sursă de energie

Antimateria, substanța care costă 62,5 trilioane de dolari. O formidabilă sursă de energie Antimateria este considerată cea mai scumpă substanță de pe Pământ. Sursa Foto: Twitter/X

Antimateria este în general considerată a fi doar o noțiune desprinsă din filmele SF. În realitate, aceasta este mult mai interesantă și mai valoroasă.

Antimateria, preț exorbitant de aproximativ 62,5 trilioane de dolari pe gram

Termenul de antimateria este folosit pentru a defini opusul materiei formate din protoni, neutroni și electroni.

Termenul materie este folosit pentru definirea atât opusului antimateriei cât și totalitatea de materie și antimaterie existentă în univers.

Așa-zișii anti-atomi sunt formați din antiprotoni, antielectroni (pozitroni) și antineutroni. Antiparticula diferă de particulă prin faptul că are o sarcină opusă particulei, dar are masa egală cu aceasta. Dacă o particulă intră în coliziune cu antiparticula sa, cele doua se anihilează, emițând raze gamma, fotoni de înaltă energie. În 1928, Paul Dirac a intuit existența antimateriei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Antimateria, particule

Este formată din antiparticule

Prețul extrem de ridicat vine în principal din cauza costurilor exorbitante ale producției și stocării sale.

Crearea și menținerea antimateriei necesită tehnologii avansate și costisitoare.

Acest lucru face ca producția ei să fie extrem de dificilă și scumpă. În plus, și stocarea antimateriei este un proces complex și costisitor, din cauza interacțiunii sale cu materia obișnuită și necesității de a o ține în condiții și medii speciale.

Modul în care este produsă antimateria

CERN, acceleratorul de particule din Geneva, este un impresionant rezultat al ingenieriei și fizicii moderne. Mașinăria complexă, care are circumferință de circa 27 kilometri și este echipată cu peste 9.300 de magneți, poate accelera particulele la viteze incredibile.

Această mașină complexă, cu o circumferință de circa 27 kilometri și echipată cu peste 9.300 de magneți, poate accelera particulele la viteze incredibile. Pentru a realiza aceasta, acceleratorul consumă o cantitate enormă de energie electrică.

Cu toate acestea, manipularea antimateriei este extrem de dificilă din cauza proprietăților sale.

Antimateria, particule

De ce există un asemenea preț când vine vorba de antimaterie?

Producerea antimateriei este asociată cu costuri astronomice, dat fiind procesul complex și tehnologia avansată necesară. În centrul acestui proces se află CERN, Acceleratorul de particule din Geneva.

Specialiștii de la European Organization for Nuclear Research (CERN) depun resurse semnificative în cercetări pentru a dezvolta metode eficiente de a reține și controla antimateria. Această substanță ar putea să devină - dacă obstacolele actuale vor fi depășite - o formidabilă sursă de energie, cu potențialul de a revolutiona complet modul de furnizare a electricității. Potențialul său energetic extraordinar ar permite dezvoltarea unor tehnologii avansate și sustenabile, care ar putea alimenta orașe întregi fără a lăsa în urmă nicio amprentă de carbon.

Dacă antimateria ar fi controlată în mod corespunzător, ar putea deveni cel mai puternic instrument militar dezvoltat vreodată de om.