Mustafa Kara şi Ismail Gökhan Bayram, proprietari ai canalului Hayatin Sesi, dar și redactorul-şef al poastului de televiziune cu pricina, Gökhan Çetinn, au fost condamnaţi la 3 ani şi 9 luni de închisoare, a declarat reprezentantul RSF în Turcia. Cei trei sunt acuzați de difuzare de "propagandă teroristă" în favoarea Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi a grupării jihadiste Statul Islamic.

Hayatin Sesi, un post de televiziune de stânga care l-a criticat puternic pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi a acoperit îndeaproape manifestaţiile din vara anului 2013 împotriva regimului său, a fost închis printr-un decret-lege în urma puciului eşuat în 2016.

Asupra jurnaliștilor nu a fost încă luată măsura arestării, cei trei aflându-se încă în libertate, având posibilitatea să recuze decizia, a precizat reprezentantul RSF în Turcia, evocând o "pedeapsă foarte gravă" şi "disproporţionată".

Organizaţiile din domeniul libertăţii presei denunţă cu regularitate erodarea acestei libertăţi în Turcia, în special după tentativa de lovitură de stat, care a fost urmată de arestări în masă în rândul jurnaliştilor şi închiderea unor media.

Turcia se situează pe locul 157 din 180 de ţări în clasamentul pentru libertatea presei realizat de Reporteri Fără Frontiere.