Într-un comunicat de presă emis de Ministerul Apărării se arată că oficialii britanici au preluat controlul asupra situaţiei pentru a se asigura că incidentul nu va degenera. 

La aproximativ 1.30 PM, ora locală, submarinul HMS a lovit o ambarcaţiune în timp ce efectua un exerciţiu. Am luat legătura cu echipajul vasului şi am fost asiguraţi că pagubele sunt minore. Submarinul este avariat superficial, dar încărcătura nucleară este neatinsă şi niciun membru al echipajului nu a fost rănit. Am demarat o anchetă pentru a stabili exact cauzele ciocnirii, citează publicaţia Daily Mail. Submarinul va intra în strâmtoarea Gibraltar pentru mai multe verificări. Nu există îngrijorări privind siguranţa echipajului.

 

Submarinele din clasa Astute sunt cele mai avansate şi mai puternice nave de luptă pe care le operează Marina Regală. Uriaşii de metal ai mărilor cântăresc aproape 8000 de tone şi costă, fiecare, puţin peste 1 miliard de lire. 

În 2010, un alt submarin britanic, HMS Tireless a acostat pe coastele Gibraltarului pentru reparaţii, când a fost observată o fisură în instalaţia de răcire din apropierea reactorului nuclear, stârnind o stare panică cu privire la scurgerile care ar fi putut polua mediul înconjurător. 

Populaţia din Gibraltar şi Spania au protestat în nenumărate rânduri cu privire la prezenţa submarinului Tireless, fiind luate şi măsuri de către organizaţia Greenpeace.