Evenimentul Zilei > International > Angela Merkel, mesaj dur pentru Vladimir Putin: Europa nu va permite Rusiei să nesocotească dreptul internațional în criza ucraineană
Angela Merkel, mesaj dur pentru Vladimir Putin: Europa nu va permite Rusiei să nesocotească dreptul internațional în criza ucraineană

Angela Merkel, mesaj dur pentru Vladimir Putin: Europa nu va permite Rusiei să nesocotească dreptul internațional în criza ucraineană

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că Europa nu va accepta ca Rusia "să disprețuiască dreptul internațional" în criza din Ucraina, în discursul ei de Anul Nou, informează AFP.

"Desigur, ne dorim să construim securitatea noastră în Europa cu Rusia și nu împotriva Rusiei", a declarat cancelarul Merkel. "Dar Europa nu poate accepta și nu va accepta disprețuirea dreptului internațional", a adăugat ea.

Discursul, în care ea adresează urări germanilor pentru Anul Nou, a fost înregistrat marți și a fost difuzat aseară.

În criza ucraineană, "Europa a decis să nu fie împărțită, ci mai degrabă să acționeze unit pentru a-și apăra ordinea de pace și valorile", a mai spus cancelarul german.

"Unitatea Europei nu este un scop în sine, ci cheia pentru depășirea crizei din Ucraina și de impunere a forței statului de drept", a adăugat ea.

Discuțiile dintre guvernul ucrainean și rebelii din est, separatiști și proruși, au fost reluate săptămâna trecută la Minsk. Dar ele sunt în impas în timp ce conflictul a făcut deja 4.700 de morți din aprilie.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a anunțat luni o întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin la 15 ianuarie în Kazahstan, întrevedere organizată sub patronajul liderilor german și francez, Angela Merkel și Francois Hollande.

La rândul său, în mesajul de Anul Nou, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a subliniat că "întoarcerea acasă" a peninsulei ucrainene Crimeea sub controlul Moscovei "va reprezenta o epocă foarte importantă în istoria Rusiei".