Angela Merkel, împotriva lui Obama

Angela Merkel, împotriva lui Obama

Cancelarul german Anghela Merkel consideră intenţia candidatului american Barack Obama de a susţine un discurs electoral la Poarta Brandenburg drept una "deplasată".

Merkel "şi-a exprimat o oarecare uimire" şi "scepticism" în privinţa unor informaţii ale autorităţilor capitalei referitoare la intenţia senatorului democrat de a-şi face campanie la Berlin, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Thomas Steg, într-o conferinţă de presă.

Potrivit aceleiaşi surse, ea "înţelege cu dificultate" cum Obama vrea să folosească Poarta Brandenburg din Berlin, un simbol al reunificării ţării, drept "culisă electorală", spune Steg.

"Nu se obişnuieşte să faci campanie în străinătate", a declarat el. "Nici un candidat german într-o funcţie de răspundere nu şi-ar dori să utilizeze National Mall sau Piaţa Roşie din Moscova pentru un eveniment politic, deoarece acest lucru ar fi deplasat", a adăugat Steg.

Ne puteți urmări și pe Google News

În schimb, decizia lui Obama a fost salutată de autorităţile locale, care au declarat că "fiecare candidat trebuie să decidă el însuşi ceea ce este potrivit".

Primarul social-democrat al Berlinului, Klaus Wowereit, "s-ar bucura dacă Obama ar decide să transmită un mesaj cu ocazia unei vizite la Poarta Brandenburg", declarase ieri purtătorul său de cuvânt.

(19:20)