Angajaţii din industria textilă, în pericol

Angajaţii din industria textilă, în pericol

Peste 40.000 de salariaţi ai industriei textile ar putea intra în şomaj anul viitor, ca urmare a scăderii exporturilor, potrivit estimărilor Federaţiei Patronale a Textilelor, Confecţiilor şi Pielăriei (FEPAIUS).

„Există riscul reducerii, în 2009, a numărului de angajaţi cu 15%-20%, fiind vorba de peste 40.000 de persoane. Pe segmentul de îmbrăcăminte vor fi operate cele mai multe disponibilizări“, a declarat, ieri, Maria Grapini, preşedintele FEPAIUS. „Estimările cele mai optimiste arată că anul viitor producţia de lohn va scădea cu 15%-20%, ca urmare a reducerii cererii de pe pieţele din străinătate afectate de situaţia financiară actuală“, a spus Grapini. Potrivit reprezentanţilor patronatelor, criza financiară va accentua astfel declinul înregistrat în ultimii patru ani de industria textilă.

Conform datelor FEPAIUS, în acest an valoarea producţiei în industria textilă se ridică la circa 8,3 miliarde de lei, cu 56% mai puţin faţă de valoarea din 2004, respectiv 13,3 miliarde de lei. Şi consumul va fi mai mic anul viitor, reprezentanţii FEPAIUS estimează că în 2009 se va cheltui cu până la 15% mai puţin pe haine şi încălţăminte. Potrivit datelor patronatelor, românii cheltuiesc în medie pe an circa 80 de euro cu îmbrăcămintea, mult sub nivelul ţărilor din Vest, unde pentru produsele textile şi confecţii se cheltuiesc între 1.200 şi 1.500 de euro anual pe cap de locuitor.

Ne puteți urmări și pe Google News