Evenimentul Zilei > International > Angajat Tesla mituit cu un milion de euro. Trebuia să ofere informațiile secrete ale companiei
Angajat Tesla mituit cu un milion de euro. Trebuia să ofere informațiile secrete ale companiei

Angajat Tesla mituit cu un milion de euro. Trebuia să ofere informațiile secrete ale companiei

Unui angajat al Tesla i s-ar fi oferit mită de un milion de dolari, din partea unui cetățean rus aflat în SUA, pentru a oferi ilegal informații secrete. În procesul deschis, cetățeanul rus a pledat vinovat. FBI a împiedicat o scurgere de informații majoră a datelor Tesla.

Un cetățean rus aflat în SUA a pledat vinovat într-un dosar deosebit de important. El a încercat să obțină ilegal informații secrete de la producătorul de mașini electrice Tesla, relatează Digi 24 .

Cetățeanul rus dorea plasarea de programe ransomware în rețeaua de calculatoare Tesla

Cetățeanul rus, Egor Igorevici Kriucikov, în vârstă de 27 de ani, este acuzat că a oferit unui angajat al Tesla 1 milion de dolari pentru a plasa programe de ransomware în rețeaua de calculatoare a fabricii de baterii a companiei din Nevada.

Rusul voia să să folosească ransomware-ul pentru a fura secretele companiei și pentru a obține bani în schimbul acestora, potrivit procurorilor anchetatori ai cazului.

E. Igorevici Kriucikov ar fi acționat în numele unor rețele de crimă organizată din străinătate atunci când a încercat să mituiască personal un angajat Tesla, au mai spus procurorii.

Programele vizate de ransomware atacă rețelele informatice ale companiilor sau organizațiilor, furând informații sau blocând accesul utilizatorilor. În urma activității, atacatorii cer apoi sume mari de bani în schimbul informațiilor sau pentru a reda accesul la rețea.

Guvernul rus era la curent cu operațiunea planificată

În timpul procesului, Kriucikov a  făcut declarații fulminante. El a spus că guvernul rus era la curent cu operațiunea planificată, dar FBI și avocații nu au vorbit despre posibile legături cu Kremlinul.

„Răspunsul rapid al companiei și al FBI a împiedicat o scurgere majoră a datelor companiei și a oprit schema de extorcare”, a precizat într-o declarație asistentul procurorului general interimar, Nicholas McQuaid.

E. I. Kriucikov a fost în SUA timp de cinci săptămâni, cu viză turistică, în iulie și august anul trecut. În această perioadă a încercat să mituiască angajatul Tesla, potrivit documentelor din proces.

Se dorea furarea datelor companiei, pentru a cere bani ulterior pentru răscumpărare

Cetățeanul rus a spus că, împreună cu alte persoane, voia să fure datele companiei. Ulterior, dacă Tesla ar fi refuzat să plătească răscumpărarea, secretele companiei ar fi fost postate pe internet.

Conform Departamentului de Justiție al SUA, Kriucikov l-a invitat de mai multe ori în oraș pe angajatul Tesla și i-a dat un telefon. Acesta a vorbit însă cu conducerea companiei, care s-a adresat FBI. Anchetatorii l-au instruit pe angajat să înregistreze conversațiile cu Kriucikov.

Pedeapsa bărbatului ar putea fi însă de doar până la zece luni de închisoare, după ce a semnat un acord de vinovăție cu procurorii, potrivit site-ului The Record.