Evenimentul Zilei > International > Pastorul american Andrew Brunson a fost eliberat. Dezgheţ între SUA şi Turcia
Pastorul american Andrew Brunson a fost eliberat. Dezgheţ între SUA şi Turcia

Pastorul american Andrew Brunson a fost eliberat. Dezgheţ între SUA şi Turcia

Eliberarea pastorului ar putea semnala un dezgheţ în relaţiile dintre cei doi aliaţi NATO. Donald Trump l-a primit pe Brunson sâmbătă la Casa Albă. Deşi nu a promis o ridicare a sancţiunilor, a spus că salută sfârşitul relaţiei dure cu Ankara.

Preşedintele Donald Trump i-a mulţumit omologului său turc pentru ajutorul dat în asigurarea eliberării pastorului Brunson, în ciuda unei postări a lui Erdogan pe Twitter, în care acesta repetă că decizia în cauză a aparţinut, în mod independent, instanţei, şi nu lui. „Sper că Statele Unite şi Turcia vor continua cooperarea lor ca state aliate şi vor lupta împreună împotriva grupărilor teroriste”, mai arată Recep Tayyip Erdogan.

Preşedintele SUA a afirmat că eliberarea pastorului american Andrew Brunson, după doi ani de detenţie în Turcia, reprezintă un „pas enorm” în direcţia îmbunătăţirii relaţiilor Statelor Unite cu această ţară, negând însă încheierea unui acord cu Ankara pe acest subiect, transmite agenţia Reuters, preluată de Agerpres. „Unicul acord, dacă s-ar putea numi un acord, este unul psihologic. Ne simţim astăzi mult mai diferit faţă de Turcia decât ieri şi cred că avem o oportunitate de a deveni cu adevărat mai apropiaţi”, le-a spus Trump reporterilor, în cadrul întâlnirii avute cu pastorul Brunson, în Biroul Oval, la Casa Albă.

Detenţia şi apoi arestul la domiciliu în cazul pastorului Brunson au provocat o criză gravă între Ankara şi Washington. Preşedintele american Donald Trump, înfuriat de detenţia lui Andrew Brunson, a autorizat în august dublarea taxelor vamale la importurile de aluminiu şi oţel din Turcia. Ankara a ripostat sporind la rândul ei taxele vamale la importurile de maşini, alcool şi tutun din SUA.

 

Trump, binecuvântat de pastorul Brunson

La scurt timp după ce a fost eliberat din arestul la domiciliu în Turcia, pastorul american Andrew Brunson s-a întors acasă, în SUA. Printre cei care l-au așteptat a fost și președintele Donald Trump, care l-a invitat în Biroul Oval de la Casa Albă. Ca mulțumire pentru eforturile președintelui american în cazul său, pastorul l-a binecuvântat pe preşedintele SUA. „Doamne, te rog să-ți pogori Sfântul Duh asupra președintelui Donald Trump”, a spus Andrew Brunson, așezat în genunchi. „Să-i dai înțelepciune supranaturală ca să împlinească toate planurile pe care le ai pentru această țară și pentru el”, a mai spus pastorul.