Editura Evenimentul si Capital

NEWS ALERT. Tragedia din Muntenegru. Ancheta, finalizată prin clasare, în baza noului Cod de procedură penală

04_accidenta_tag_reuters_01
Autor: | | 2 Comentarii | 744 Vizualizari

Pe baza probatoriului administrat în cauză s-a stabilit faptul că accidentul rutier, în urma căruia au murit 19 persoane și alte 29 au fost rănite, s-a produs ca urmare a neglijenţei în trafic a şoferului autocarului.

"Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările în cauza privind accidentul rutier produs la data de 23.06.2013, în Muntenegru, soldat cu decesul a 19 persoane şi rănirea altor 29 şi au dispus clasarea cauzei, în temeiul disp. art. 315 rap. la art. 16 lit. a, b, e şi f din Noul Cod de procedură penală", informează Ministerul Public.

 • GHINION TULBURĂTOR. Au plecat în PRIMUL CONCEDIU fără mașina personală și au nimerit în AUTOCARUL MORȚII
Șoferul autocarului, vinovat Pe baza probatoriului administrat în cauză s-a stabilit faptul că accidentul rutier s-a produs ca urmare a neglijenţei în trafic a şoferului autocarului, care se deplasa pe drumul principal dinspre Kolasin în direcţia Podgorica cu o viteză de 80 km/h, mult mai mare decât cea permisă pe acel sector de drum, neadaptând viteza de deplasare a autocarului la limitele impuse prin semnele de circulaţie, la banda marcată pe şosea, la starea suprafeţei acesteia, şoseaua fiind umedă şi alunecoasă. Aceste împrejurări au condus la destabilizarea intensă a autocarului, la pierderea echilibrului şi răsturnarea lui, urmată de coliziunea cu trotuarul podului şi gardul metalic al acestuia şi, ulterior, căderea în prăpastia care duce la râul Moraca. În urma accidentului rutier au fost rănite 29 de persoane, iar alte 19 au decedat, printre care şi conducătorul autocarului.
 • CELE mai GRAVE ACCIDENTE de AUTOCAR din lume, petrecute în ultimii 10 ani | GALERIE FOTO
Documentele din Muntenegru Procesul-verbal de autopsie emis de Departamentul de Medicină Legală din Podgorica a concluzionat că „moartea conducătorului auto Ciobanu George a fost violentă şi a survenit ca urmare a distrugerii centrilor nervoşi vitali din cauza fracturilor osoase craniene şi a hemoragiei interne, răni cauzate de forţa mecanică, în momentul decesului neexistând stare de alcoolemie”.
 • TRAGEDIA DIN MUNTENEGRU. Răniții și morții așteptați de 27 de autospeciale. ESCORTĂ CU MOTOCICLIȘTI pentru victimele din autocar
Prin nota de serviciu din data de 20.09.2013 emisă de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bjelo Polje se menţionează faptul că „deoarece şoferul autobuzului Ciobanu George a decedat în accidentul de circulaţie în cauză, nu există temei pentru derularea procedurii penale”. "Având în vedere că împrejurările producerii accidentului şi stabilirea persoanei vinovate şi a culpei acestuia au făcut obiectul unei cercetări penale finalizate cu o soluţie de neurmărire dispusă de către autorităţile judiciare din Muntenegru, s-a constatat că lipseşte o condiţie prevăzută de lege necesară pentru punerea în mişcare a acţiunii penale, motiv pentru care s-a dispus clasarea cauzei privind pe Ciobanu George sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă în formă calificată prevăzută de art.178 alin.1, 2 şi 5 din vechiul Cod penal", informează Ministerul Public. Procurorii români au făcut trimitere și la jurisprudența CEDO relevantă în această materie - cazul Zigarella contra Italiei - în sensul că paragraful I al art.4 din Protocolul nr.7 nu vizează doar cazul unei duble condamnări, ci în egală măsură şi cazul dublei urmăriri penale. "Textul se aplică şi atunci când individul nu a făcut decât obiectul unei simple urmăriri penale, fără a se ajunge la condamnarea acestuia". Accident de muncă mortal Procurorii mai rețin și faptul că în procesul-verbal de cercetare din data de 12.12.2012 al Inspectoratului Teritorial de Muncă s-a stabilit faptul că, întrucât cauza producerii accidentului de circulaţie din data de 23.06.2013 a fost nerespectarea de către numitul Ciobanu George a vitezei maxime permise pe porţiunea respectivă de drum, în condiţiile unui carosabil umed, au fost încălcate prevederile art.22 din Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr.319/2006.
 • CAMERA DEPUTAȚILOR. 4.000 de lei pentru fiecare familie care a pierdut pe cineva în accidentul din Muntenegru
"Având în vedere împrejurările şi cauzele producerii evenimentului, în conformitate cu reglementările legislaţiei în vigoare privind securitatea şi sănătatea în muncă, Inspectoratul Teritorial de Muncă a încadrat evenimentul la accident de muncă colectiv de circulaţie, declarându-se că Ciobanu George şi M.M. au suferit un accident de muncă mortal, iar M.D. a fost victima unui accident de muncă cu incapacitate temporară de muncă. S-a clasat dosarul și cu privire la firma GTS SRL "Faţă de cele constatate de către Inspectoratul Teritorial de Muncă, s-a dispus clasarea cauzei faţă de reprezentanţii S.C. „G.T.S.” S.R.L. pentru săvârşirea infracţiunii prevăzută de art.349 din noul cod penal, având corespondent în art.37 din Legea nr.319/2006 abrogat prin Legea nr. 187/2012 de punere în aplicare a codului penal, deoarece fapta nu este prevăzută de legea penală.
 • TRAGEDIA DIN MUNTENEGRU. Mărturia copilului lovit de autocar: „Afară ploua”| VIDEO
"Din verificările efectuate s-a constatat faptul că şoferul autocarului implicat în accident, Ciobanu George avea un aviz medical din data de 23.10.2012, dar şi un aviz psihologic din data de 2.10.2012, documente medicale aflate la angajatorul S.C. „A.E.” S.R.L. În ceea ce priveşte relaţiile comerciale între firmele implicate, în urma verificărilor efectuate s-a constat că relaţiile comerciale dintre S.C. „G.T.H.” S.R.L. şi S.C. „G.T.S.” S.R.L., pe de o parte, şi S.C. „G.T.S.” S.R.L. şi S.C „M.C.” S.R.L., pe de altă parte, sunt înregistrate în evidenţele celor două societăţi, neevidenţiindu-se încălcări ale dispoziţiilor legale, astfel încât în cauză s-a dispus clasarea sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzută de art.9 lit.a din Legea nr.241/2005 deoarece fapta nu există în materialitatea sa", se arată în comunicatul de presă emis de Ministerul Public, condus de procurorul general Tiberiu Nițu.
 • DRUMUL MORȚII din Muntenegru, filmat de un ȘOFER. Locul unde AU MURIT 19 români: SUPERB și EXTREM de PERICULOS | GALERIE FOTO
Citește și alte articole despre accidentul din Muntenegru:
 • CUTIA NEAGRĂ a AUTOCARULUI MORȚII. Cum sunt CITITE DATELE | VIDEO
 • Testul eşuat al Guvernului în timpul unei tragedii
 • 18 victime au povestit despre COȘMARUL prin care au trecut DE PE PATUL DE SPITAL
 • Gregory Tour, firma care deţinea autocarul care s-a răsturnat în Muntengru: afaceri de un milion de euro şi doar opt angajaţi!
 • Vicepreşedintele Parlamentului: "Imaginile mă vor urmări toată viaţa"

Mircea Badea a jignit-o in ULTIMUL HAL pe Viorica Dancila! Asa ceva nu s-a mai intamplat! Ce a putut sa zica realizatorul TV

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI