În aşa-numita afacere ucraineană, preşedintele este acuzat că ar fi făcut presiuni asupra unei ţări străine pentru a obţine un beneficiu politic personal.

Potrivit textelor publicate, fosta ambasadore în Ucriana şi consilierul demisionar al ministrului de externe le-au spus parlamentarilor că Departamentul de Stat era folosit în scopurile politice de uz intern ale preşedintelui, în detrimentul intereselor ţării.

Transcrierile depoziţiilor vin cu informaţii care relevă o profundă îngrijorare în rândurile diplomaţilor de carieră din Departamentul de Stat privind campania Administraţiei Trump de presiune asupra liderilor ucraineni pentru a găsi informaţii compromităţoare asupra potenţialului rival democrat Joe Biden în alegerile prezidenţiale de anul viitor.

În centrul campaniei pe care Marie Iovanovici a califict-o drept fără precedent, s-a aflat Rudy Giuliani, avocatul personal al presedintelui Trump, care a făcut direct presiuni asupra liderilor ucraineni şi şi-a ajutat partenerii de afaceri să obţină contracte la cheie.

În aceeaşi zi în care au fost făcute publice cele două transcrieri, Lev Parnas, una sociat al lui Giuliani, care a fost implicat în campania de presiuni supra Ucrinei, s-a declarat gata să răspundă somaţiei congresmenilor de a face depoziţii şi de a le pune la dispoziţie documente.

Parnas a fost arestat luna trecută, împreună cu un alt asociat al lui Giuliani, Igor Fruman. Ei au fost acuzaţi, între altele, că au încălcat legile americane de finanţare a campaniilor electorle