Analist bulgar: Îmi doresc să ne trezim în 2023

Analist bulgar: Îmi doresc să ne trezim în 2023 Bulgaria / Sursa: Arhiva EVZ

Ca de fiecare dată, la începutul fiecărui an, ziarul „Dnevnik” publică previziunile și urările analiștilor - filozofi, scriitori, politologi, sociologi. Care sunt așteptările lor pentru noul an 2023? Va aduce acesta pacea și încheierea justă a războiului Rusiei împotriva Ucrainei? La nivel național, se va forma oare un cabinet sustenabil, ori vor avea loc din nou o serie de alegeri parlamentare? Alegerile locale vor aduce schimbări? Se va îmbunătăți oare viața bulgarilor?

După bilanțul prezentat pe anul trecut, citiți ce cred analiștii bulgari despre noul an. După prof. Ivailo Dicev, Dobromir Jivkov și Boriana Dimitrova, citiți prognoza lui Asen Asenov - directorul Fundației „Edno” pentru Cultură și Arte. Titlul aparține redacției.

Reporter: Care sunt speranțele și temerile dv. pentru 2023?

Asen Asenov: Speranțele mele sunt că marșul bunătății va continua. Inteligența și organizarea orcilor nu trebuie subestimate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reporter: Se va termina războiul?

Asen Asenov: Mă rog să se termine!

Reporter: Ce anume este inevitabil?

Asen Asenov: Moartea. Conștientizarea efemerității a tot. Răul este de asemenea efemer!

Reporter: Alegerile locale vor zgudui practicile feudale?

Asen Asenov: Alegerile locale vor demara procese de schimbare, izolate la început, în anumite orașe, iar asupra noilor guvernanți se va concentra întregul atac al statului paralel.

Reporter: Vă așteptați la surprize de la alegerile locale?

Asen Asenov: Cea mai mare surpriză va fi la Sofia. Mă aștept la o schimbare radicală în administrarea orașului și la atacuri ulterioare, similare cu cele împotriva primarului Istanbulului.

Reporter: Va ieși majoritatea societății bulgare din mlaștina propagandei, dezinformarii și apatiei rusești?

Asen Asenov: Da, pentru că va trebui. Partidele pro-ruse din țară se vor afla într-o situație extrem de dificilă. Sper că acest lucru va deschide ușile pentru noi proiecte politice. Mi-ar plăcea să-l văd pe Iavor Bojankov ca lider al unuia dintre aceste noi proiecte.

Reporter: Ce vă doriți pentru 2023?

Asen Asenov: Am revăzut recent un film despre visarea într-un vis. Îmi doresc să ne trezim cu toții. Le urez tuturor o Bulgaria prosperă. De ce ar putea Croația și noi nu?

Un mediu social fertil (toleranța) față de răspândirea naționalismului cu buget redus în Bulgaria oferă oricărui ticălos fără talent șansa de a fi „rege” cu o coroană de hârtie vreme de trei zile. Bulgaria a intrat rapid și ușor în competiție cu Ungaria pentru zmeura Uniunii Europene. Fără nicio remuşcare, eforturile de 33 de ani ale majorităţii pro-europene din ţară de a construi o nouă Bulgaria modernă au eșuat.

Această Bulgaria există - în paralel cu corupția, mediocritatea și naționalismul fără talent. În această Bulgarie cresc companii mondiale, oameni de știință de nivel mondial și artiști de renume internațional! Această Bulgaria este sortită să reușească și nimic nu o va opri, potrivit dnevnik.bg

Știți de ce? Pentru că se apropie un nou an 1989! Schimbarea va fi mai mare decât noi.

În timp ce ne gândim la Bulgaria în luni și următoare alegeri, mai avem puțin mai mult de un deceniu, când împreună vom sărbători 45 de ani de la instaurarea democrației în țară.

Acesta este un moment-cheie istoric pentru analiză. Linia pe care vom plasa 45 de ani de comunism și 45 de ani de democrație. Și împreună vom purta responsabilitatea istorică pentru locul pe care îl va ocupa Bulgaria peste 10 ani

(Traducerea Rador)