
Ana Pauker plânge la moartea lui Stalin. Asta, deși încă de la finalul anilor 40, Stalin ar fi dorit ca tovarășii comuniști de la București să scape de ea.
Evenimentul Istoric prezintă întotdeauna elemente biografice din viața unor celebrități. Numărul 84, cel mai recent număr oferă un articol special dedicat ascensiunii Anei Pauker. Revista poate fi cumpărată de la chioșcurile de ziare sau de pe edituradecarte.ro. În plus, cu numai 12 lei pe ediție, îți poți descărca pe gadgetul preferat edițiile integrale ale Evenimentului Istoric pentru a-ți crea propria arhivă on-line.
Ana Pauker - educația și formarea
Ana Pauker s-a născut în familia lui Herșcu și Sura Rabinshon. La naștere, s-a numit Hana Rabinsohn. Data nașterii sale a fost 28 decembrie 1893. iar locul nașterii, localitatea Codăești-Vaslui. Educația de acasă a fost solidă. Pe lângă latura rabinică, a învățat și franceza. Se spune că la un moment dat, a ajuns să predea ebraica într-o școală confesională din București. Familia sa era destul de puternic poziționată social încât tânăra Hana să studieze Medicina la Geneva.
Ana Pauker devine sionistă
Hana a fost foarte atașată de fratele său mai mic, Zalman, un sionist convins. Acesta i-a făcut cunoștință cu Heinrich Sternberg care i-a fost iubit și prieten tinerei Hana. În 1915, la 22 de ani, a descoperit marxismul. Evident, la Geneva aude de Lenin, iar Revoluția și Contrarevoluția din 1917 din Rusia îi marchează destinul. În 1919, pe fondul finalului Primului Război Mondial și Păcii de la Paris, Hana abandonează studiile de Medicină. Se va dedica luptei comuniste trup și suflet.
În „montagne russe”-ul ilegalității ....
Marcel Pauker (1896-1938), un bucureștean bogat, era fiul lui Simion Pauker, un evreu bogat care deținea ziarele „Adevărul” și „Dimineața” și care editase revista cu profil economic „Argus”. Socialist din convingere, se căsătorește cu Hana Rabinsohn care în 1920 intră cu acte în regulă în mișcarea comunistă. Are loc și prima arestare în 1922. Cei doi fug în Elveția, în Franța, unde Ana, numele de activistă devine instructoare a Cominternului cu rază de acțiune în Balcani.
Prima condamnare serioasă o primește în 1926: zece ani închisoare. Fuge din nou, de data asta în URSS, unde se școlește. Aici își va pregăti legendarea pentru a fi desantată ilegal în România. Ba chiar presa românească a scris despre ea că s-a înecat în URSS, în timp ce făcea baie într-un râu.
Până în 1934, când vine cu acte false în România (se numea Maria Grigoraș, actul fiind emis la 12 octombrie 1934), călătorește între URSS și Franța cu misiuni ale NKVD.Arestată în timpul unei descinderi în 12 iulie 1935, este împușcată în plămâni și picioare, un glonț rămânând pentru totdeauna în piciorul drept. Va fi judecată la Craiova, în acel an. Sentința de 10 ani închisoare îi va veni în 1936. Între timp, Marcel Pauker va fi executat de Stalin ca troțkist. Ana Pauker, va fi schimbată în mai 1941, când sovieticii au fost de acord să-l schimbe pe Ion Codreanu, patriot unionist basarabean cu Ana Pauker.
...și ascensiunii comuniste
Sosită în 16 septembrie 1944, Ana Pauker are parte de un deceniu complicat. Ajunge Ministru de Externe, se ocupă de colectivizare, dar trezește antipatia lui Stalin care încă din 1947 îi zice lui Gheorghiu Dej să scape de ea. În 1952, alături de Teohari Georgescu și Vasile Luka este epurată. Moartea lui Stalin o găsește în închisoare. Plânge când aude că Stalin a murit dar i se spune că dacă Stalin nu murea, ar fi murit ea.
Evenimentul Istoric, revistă lunară de istorie aduce la cunoștința pasionaților de istorie cele mai importante subiecte, indiderent de epocă. Orice comandă făcută pe edituradecarte.ro care include una din revistele Evenimentul Istoric și Capital nu are costuri de livrare. Evenimentul Istoric vă ține la curent cu noutățile din domeniul temelor de istorie, pe canalul de Youtube Evenimentul Istoric dar și pe Canalul de Youtube Hai România!