Evenimentul ZileiPoliticaAna Birchall, omul lui Iohannis la Kiev

Ana Birchall, omul lui Iohannis la Kiev

Ana Birchall, omul lui Iohannis la Kiev
Vicepremierul Ana Birchall a reprezentat România la ceremonia de învestitură a președintelui Ucrainei, Vladimir Zelenski și i-a transmis, pe lângă mesajul de felicitare al premierului și pe cel al președintelui Klaus Iohannis. Zelinski i-a promis vicepremierului român că va găsi o soluție rapidă pentru a remedia situația drepturilor românilor din Ucraina.

Om cheie în Guvernul Dăncilă, Ana Birchall, viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, ministru interimar al Justiției, ar putea fi răsplătită cu un portofoliu plin. Premierul Viorica Dăncilă a declarat, ieri, că decizia se va lua în Comitetul Executiv Național. Însă, s-ar ajunge exact unde nu vrea prim-ministrul: la o restructurare a Guvernului. În schimb, Liviu Dragnea încearcă o manevră prin care să-l propună, din nou, pe Eugen Nicolicea la Justiție.

O traducere utilă

Succesul Ministerului Justiției, al cărui interimat este asigurat de Ana Birchall, de aducere în țară a lui Radu Mazăre în timp record, i-ar putea aduce acesteia un mandat definitiv. În mai puțin de 48 de ore, funcționarii ministerului au reușit să traducă cele 600 de pagini ale dosarului de extrădare a fostului primar al Constanței și să trimită, în 13 mai, documentele în Madagascar. Ieri, premierul Viorica Dăncilă, aflată într-o vizită în județul Suceava, a declarat că numirea definitivă a Anei Birchall la Justiție ar însemna restructurarea Guvernului. Săptămâna trecută, Evenimentul zilei scria despre faptul că prim ministrul este decis să facă doar o remaniere a Executivului, nu o restructurare prin Parlament.

Oricine ajunge „întâmplător și temporar” în guvern

Dăncilă a spus că nu s-a discutat despre asta și că așteaptă prima întrunire a CEx, unde se va lua o decizie. „După cum știți doamna Birchall este și vicepremier pe parteneriate strategice, dacă aș menține și într-o parte și alta aș schimba configurația Guvernului, deci ar trebui privit ca o restructurare, acest lucru îl vom discuta în Comitetul Executiv, suntem un guvern politic, deci vom lua decizia acolo”, a afirmat premierul.

Pe de altă parte, tot ieri, Liviu Dragnea a avertizat-o subtil pe Viorica Dăncilă.

„Analizăm după alegeri, dar nu numai pentru dumneaei, e un sfat al meu pentru oricine care ajunge întâmplător şi temporar într-un guvern. Să nu uite pentru ce a fost pus acolo, a fost pus acolo să implementeze un program de guvernare susţinut covârşitor de către români. Dacă fiecare membru al guvernului ţine minte şi nu consideră că ajungând într-un post de ministru a doua zi i-a crescut şi capul, atunci o să fie un ministru bun şi eficient”, a declarat liderul PSD într-un interviu la Adevărul live.

Săptămâna trecută, Dragnea spunea că Viorica Dăncilă conduce un „guvern șchiop”. Ieri și-a mai nuanțat exprimarea și a spus că „partidul nu poate să rămână cu guvernul incomplet”. Trei portofolii, Justiție, Fonduri Europene și Românii de Pretutindeni, sunt deținute de interimari.

Potrivit informațiilor, Dragnea speră că dacă va trece guvernul prin Parlament, prin restructurare, îl va putea propune din nou pe Eugen Nicolicea la Justiție, propunere refuzată de Klaus Iohannis. Constituționaliștii arată că și în cazul remanierii și în cazul restructurării, președintele este cel care semnează, sau nu, decretul de numire.

Răceala dintre premier și liderul PSD s-a accentuat în campania electorală. Viorica Dăncilă și noua echipă de la Palatul Victoria au un program separat de partid.

 


Accesează: