Evenimentul Zilei > Actualitate > Amplu exercițiu aerian cu elicoptere americane la Baza Mihail Kogălniceanu
Amplu exercițiu aerian cu elicoptere americane la Baza Mihail Kogălniceanu

Amplu exercițiu aerian cu elicoptere americane la Baza Mihail Kogălniceanu

Primul exercițiu al militarilor americani cu partenerii români în operațiunea Atlantic Resolve începe astăzi la baza MK cu elicopterele Brigăzii 10, de elita. Se vor simula, printre alte, misiuni de asalt cu elicopterele Black Hawk.

În baza aeriană din Mihail Kogălniceanu, militari români și americani participă la un antrenament comun pentru manevre de încărcare și operațiuni de asalt cu elicoptere, ca parte a angajamentului Statelor Unite ale Americii în asigurarea flancului estic al NATO, în cadrul operațiunii Atlantic Resolve. Militarii romani sunt antrenați pentru manevre de intrare şi ieșire din elicoptere, învățând sa acționeze în situații de asalt asupra inamicului.

Elicopterele, de tipul UH-60 Black Hawk, aparțin Batalionului 2, Regimentul 10 din Brigada 10 elicoptere de luptă a Forțelor Terestre ale SUA și au sosit, joi, de la Salonic, Grecia, la baza aeriană din Mihail Kogălniceanu.Sunt cinci aparate de zbor. Au o vechime de 15 ani și costă 28 milioane de dolari bucata.

Brigada 10 elicoptere de luptă este prima mare unitate de acest gen dislocată în Europa de Est ca parte a operațiunii Atlantic Resolve.  “Pilotii americani vor fi aici la MK in urmatoarele 9 luni pentru a se antrena, a colabora, cu partenerii din Romania, Bulgaria si Ungaria” a spus maiorul Cristoph Bates de la  Brigada 10 elicoptere de luptă a Forţelor Terestre ale SUA. Brigada a adus in Europa peste 2.200 de militari, 86 de elicoptere și mai mult de 700 de elemente de tehnică militară. Au plecat din mai multe porturi americane către Germania, Letonia și România, pentru a demonstra angajamentul Statelor Unite ale Americii pentru intarirea flancului estic. Pentru asigurarea stabilitatii si securitatii Europei de est.