Evenimentul Zilei > International > Mohammad bin Salman ameninţă Occidentul: „Opriţi Iranul sau…”
Mohammad bin Salman ameninţă Occidentul: „Opriţi Iranul sau…”

Mohammad bin Salman ameninţă Occidentul: „Opriţi Iranul sau…”

Mohammad bin Salman, avertizează Occidentul în privinţa Iranului. Iar cuvintele sale sună alarma privind un război deschis, care va avea consecinţe devastatoare pentru economia mondială.

„Opriţi-i sau preţul petrolului va exploda, iar consecinţele vor fi inimaginabile”

Preţul petrolului ar putea să ajungă la un nivel inimaginabil, dacă lumea nu va opri Iranul. Avertismentul vine de la principele moştenitor saudit, Mohammad bin Salman Al Saud, principalul adversar din Golf al republicii islamice. Principele a spus toate acestea într-un interviu acordat CBS, cu ocazia lansării mondiale a turismului în Arabia Saudită, una dintre reformele sale aparţinând Vision 2030.

Bin Salman a punctat despre cum în Golf este produsă „30% din energia mondială şi 4% din PIB”. Dacă toate acestea vor fi blocate, va urma „colapsul economiei globale şi nu numai în Arabia Saudită, sau în ţările din jur”.

Interviul constituie prima luare de poziţie după atacurile la infrastructurile petrolifere saudite din 14 septembrie, care au redus cu 5% producţia mondială de petrol brut. Atacurile au fost revendicate de rebelii şiiţi Houthi, dar Washingtonul şi Riadul consideră că responsabil este Teheranul.

Principele saudit nu a arătat direct cu degetul spre ayatollah, arătându-se dispus şi la „o soluţie politică” pentru războiul din Yemen, unde de aproape 5 ani coaliţia sunită condusă de Riad este la cuţite cu războinicii susţinuţi de Iran.

Mohammad bin Salman a abordat apoi o chestiune mai dificilă: asasinarea jurnalistului Jamal Ahmed Hamza Khashoggi, dispărut în consulatul saudit la Istanbul pe 2 octombrie trecut. „Îmi asum întreaga responsabilitate – a spus – ca lider al Arabiei Saudite, spunând că acea crimă a fost comisă de angajaţi ai guvernului”. Şi a negat apoi că a comandat asasinatul comis de un comando de 19 persoane, dintre care 11 sunt acum în plin proces.

Cazul Khashoggi rămâne ca o pată în opinia publică occidentală

Interceptările turcilor şi ale CIA arată că printre persoanele implicate este şi Saud al-Qahtani, cel mai apropiat consilier al principelui, care până acum a scăpat de acuzaţii. Iar umbra lui Khashoggi a reapărut zilele trecute din pricina morţii în circumstanţe neclare a generalului Abdulaziz al-Faghem, şeful gărzilor de corp ale lui Salman. Ar fi fost ucis „din motive personale” în timpul unor certuri în casa unui amic la Gedda, dar unele voci destul de insistente vorbesc de un atentat. Al Faghem s-ar fi sacrificat pentru a evita atacarea regelui şi a principelui ereditar. Cu atât mai mult cu cât alaltăieri o altă gardă de corp a murit subit, titrează La Stampa.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.