Evenimentul Zilei > Horoscop > Amintiri din Londra de acum 40 de ani. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR
Amintiri din Londra de acum 40 de ani. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Amintiri din Londra de acum 40 de ani. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

A urmat una dintre cele mai frumoase săptămâni din viaţa mea. Londra în anul 1979, nu vă puteţi închipui cât de frumoasă, civilizată şi curată era! Pe timpul acela era locuită de britanici. Am amintiri ca un film care durează o săptămână.

3 ianuarie

 

 

Amintiri din Londra de acum 40 de ani. HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR

 

Pe 3 ianuarie s-au născut Cicero, J.R.R. Tolkien, Mel Gibson, Sergio Leone, John Sturges, Victoria Principal, Michael Schumacher, Gabriel Dorobanţu, Gavrilă Balint, Ada Orleanu, Dan Chebac.

 

În calendarul creștin-ortodox sunt Sfinții prooroc Maleahi și Gordie.

 

Tradiţional, în „kalendar”, Îngroparea anului vechi.

 

Iată ce doream să vă spun. Pe la sfârşitul neoliticului, triburile din Europa Centrală şi Balcani, fie că erau de vânători, crescători de animale sau de agricultori erau obligate de iarna grea, cu multă zăpadă, să-şi ducă viaţa în sat, în interiorul palisadei de lemn, întăritură care îi proteja cât de cât de atacurile altor triburi, sau, ale fiarelor. Sursă, Julius Lips.

 

Este normal ca despărţirea de Anul Vechi să fie lungă şi dureroasă iar Noul An să învingă cu dificultate. Aşa se umplea timpul sătenilor, prizonieri ai iernii în satul întărit. Această luptă dintre nou şi vechi începea la Ignat, cu sacrificii rituale, cu o zi înaintea solstiţiului de iarnă, ziua Lupului Şchiop şi ţinea timp de peste două săptămâni, până la Bobotează, reperul „nou” creştin.

 

Astăzi este ziua „îngropării căpăţânii”. Nu se ştie de unde, probabil prin sincretism cu mitologia Nordului, în Maramureş şi la unii munteni, în Moldova, în diferite forme, apare legenda luptei dintre Lupul Şchiop şi veneticul, Marele Zimbru din stepa răsăriteană. Lupul Şchiop, nu era şchiop şi era foarte tânăr, era noul care venea, împreună cu o nouă religie monoteistă, o nouă organizare, o nouă eră.  Zimbrul era bătrân ca vremea şi rău ca întunericul, avatarul răului, personificarea agresiunii și a brutalității.

Evident, o pildă, o legendă despre lupta localnicilor împotriva năvălitorilor, în special a slavilor, inferiori cultural şi tehnologic, dar foarte puternici şi numeroşi.

Lupta dintre cele două gigantice arhetipuri a avut loc în Vrancea. Au stricat şi au bătătorit aşa de rău pământul, încât şi astăzi se mai cutremură rău de tot locul acela de, uneori, mor oamenii de prăbușirea caselor. La început răutatea zimbrului părea că va învinge și că puterea lui nu are limite, iar mugetul lui infiorător a făcut înconjorul Pământului de trei ori. L-a lovit îngrozitor pe tânărul lup, la aruncat departe şi l-a ologit de o labă. De atunci i se spune Lupul Şchiop. Dar lupul nu a stat nicio clipă pe gânduri, avea de apărat oamenii care se strânseseră în spatele lui, uitându-se cu groază la lupta sângeroasă. Cu o concentrare formidabilă îi sare în spate zimbrului şi dintr-o singură muşcătură, cu dinţii lui de aur, îi desparte căpăţâna de trup!

Oamenii, fericiţi că au scăpat, i-au oblojit laba Lupului şi au luat căpăţână Zimbrului ca s-o arate peste tot, prin sate, ca să ştie lumea că au scăpat de primejdie. Pentru un timp…

Înainte de război, sau ceva mai demult, băieţii umblau cu o căpăţână de zimbru, apoi de bou, prin sate strigând „Îl îngropăm pe Moş Vasile!” Ceea ce se întâmpla pe înserat, pe un deal, cu scripcar şi lăutari. Bărbaţii şi flăcăii cinsteau mai multe pahare de ţuică sau vinars pentru Lupul cel Şchiop, apărătorul și campionul oamenilor.

Evident, realitatea dură a invaziilor din Răsărit transpusă într-o legendă. Culeasă de Bogdan Petriceicu Hasdeu, după cum notează: ”…de la un meșter din Maramureș, care m-a ajutat să repar acoperișul casei din Câmpina, zdrelit după marea furtună din vara lui 1897” 

 

În România este o lege, sau mai multe, pentru restituirea proprietăţilor, în întregime. Prima proprietate, cu care ne naştem este stăpânirea peste o tradiţie multimilenară, apartenenţa la un popor de excepţie, anatomia care ne permite să vorbim şi să trăim într-un anume fel, sângele noastru care ne curge în vine, la fel cu cel vărsat ca să rămânem mereu şi mereu aici, unde ne sunt proprietăţile materiale şi spirituale, obiceiurile noastre care sunt „ale noastre”, pentru că sunt vechile tradiţii şi uzanţe europene. Haplogrupul nostru! Ariile externe sunt conservatoare, este o lege în antropologie, căreia ne supunem cu toţii, de aceea vorbim latina vulgara. Dacă nu există o lege care să ne restituie ceea ce am fost, asta înseamnă că nici nu este interzis să apucăm noi să devenim, să prevalăm, să cunoaştem de unde venim, cine suntem, ca să putem să pretindem ce ni se cuvine!

 

Dragi lupi, padawani și hobbiți, mai este şi ziua de naştere a profesorului J.R.R. Tolkien. Un prilej deosebit, se împlinesc 128 de ani! O să vă spun o poveste, cum am văzut şi auzit prima data despre „Stăpânul Inelelor”. S-a întâmplat în anul 1979. Veneam din Guineea unde urma să construim un baraj, contra bauxită, bătusem palma cu dictatorul local Sekou Toure și cu Moussa, ministrul energiei, tatăl lui Kamara de la ”Alb și Negru”. Dar, nu ne-au dat voie sovieticii, adică CAER!

Din cauza schimbării orarului de zbor, pierdusem cursa TAROM şi urma să petrec o săptămână în hotelul de carantină a aeroportului Heathrow din Londra. Neplăcută perspectivă…

Aşa că am solicitat o audienţă şefului poliţiei de imigrare de pe aeroport. Mă aşteptau trei ofiţeri şi doi civili. Erau tensionaţi, credeau că o să le solicit azil politic, ceea ce însemna pentru ei multă muncă și complicații. Le-am zâmbit şi le-am mulţumit pentru găzduire. Aşa ceva nu se uită, am spus. Şi i-am rugat să-mi permită să vizitez Londra ca să am amintiri și mai plăcute. Brusc, britanicii s-au liniştit, au devenit cordiali şi s-au transformat în agenţi de turism: neapărat să vizitezi Turnul şi Podul și aceea şi cealaltă şi schimbarea Gărzii… ba la sfârșit, șeful lor a dat un telefon și mi-a obținut o diurnă pentru cheltuielile mele în Londra: opt lire și zece șilingi pe zi. O avere, pentru mine! Fără documente de decontare, dar dacă pot să aduc bonuri și chitanțe, nu ar fi rău! M-am uitat mai bine, ofițerul era, indubitabil, scoțian!

Mi-au completat un permis de liberă trecere, mi-au pus viza de intrare pe paşaport şi mi-au spus că la ora 12 noaptea… ofiţerul s-a uitat la mine, eram tânăr şi „handsome”, bine, zice, la ora 2 noaptea trebuie să te prezinţi aici, la ofiţerul de serviciu şi să dormi în hotel. Dacă intervine ceva neplăcut, sună la numărul acesta şi mi-a strecurat o hârtiuţă cu un număr de telefon.

A urmat una dintre cele mai frumoase săptămâni din viaţa mea. Londra în anul 1979, nu vă puteţi închipui cât de frumoasă, civilizată şi curată era! Pe timpul acela era locuită de britanici. Am amintiri ca un film care durează o săptămână. Şi mă silesc să nu uit nimic. Nici întâlnirea cu Kate Bush, fratele și familia ei şi nici librăria aceea lungă, la demisol, spre Soho. Un perete întreg era acoperit cu aceiaşi carte, în toate limbile pământului. „The Lord of the Rings”. Am rămas în faţa peretelui uimit de toate limbile în care fusese tradus. Cineva şi-a dres glasul în spatele meu. Era proprietarul librăriei, un domn între două vârste, un adevărat reprezentant al mic burgheziei britanice. „Bună alegere!” îmi spune. „Domnule, îi răspund, este pentru prima dată când văd aşa ceva. Sunt un flăcău simplu din Est şi totul aici mă uimeşte.” „Bei un ceai?” m-a întrebat distinsul domn, un adevărat mic burghez din clasa de mijloc britanică. Şi mi-a povestit tot ce poate un om să ştie despre operă şi despre autorul ei. A fost singura dată când m-am întors la hotel aproape de ora limită, spre zâmbetul complice al ofiţerului de serviciu! Aveam cu mine cărţile lui Tolkien… în trei limbi!

 

Vedeţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, „Stăpânul Inelelor” este mai mult decât o lucrare genială, o poveste fantastică scrisă pentru dexteritatea limbii engleze, o hiperbolă la cel de al Doilea Război Mondial, produsă de un om aflat în afara canoanelor obişnuite – este un strigăt puternic, o certitudine că Speranţa nu moare niciodată şi că Binele va învinge întotdeauna, dacă mai există măcar un om, un hobbit, un elf, un gnom care să lupte, să se sacrifice, pentru el!

 

Sunt membru în puține comitete și comiții, dar fac parte dintre Prietenii Muzicii și sunt apropiat de câteva asociații, printre care și ”The Tolkien Society”. M-au invitat și vă invit și eu pe domniile voastre! Astăzi, 3 ianuarie 2020 se împlinesc 128 de ani de la nașterea profesorului John Ronald Reuel Tolkien, așa că toate societățile care îi poartă numele, trei în Marea Britanie, tot trei în Germania, două în Spania și SUA, câte una în Austria, Polonia, Israel și Argentina – poate sunt mai multe, dar nu le știu eu, vor organiza un ceremonial simplu. La ora 21:00, locală, vor sta în picioare cu un pahar de… orice, nu neapărat o băutură alcoolică, și un suc este bun, și vor striga exact la ora fixată, vor închina un toast: ”The Professor!”. Apoi vor da băutura peste cap, cum se făcea în Comitat. Să ne amintim că Frodo, în Comitat, a închinat mereu, după plecarea lui Bilbo, un pahar în cinstea lui, de ziua lui de naștere, 22 septembrie, echinocțiul de toamnă. Așa o să fac și eu, astăzi la ora nouă seara, și vă invit și pe domniile voastre, pe toată lumea, de fapt, nu numai pe cei cărora le place Tolkien!

 

 

Uneori cred că viața mea a fost și este un film pe care l-am văzut, sau o carte pe care am citit-o, multe nu pot să le povestesc pentru că ar fi de neînțeles pentru domniile voastre, nu ați fost cu mine, atunci, acolo! Pe de altă parte, nu suntem din aceiași lume. Sunteți intoxicați mortal de televiziuni și net, care vă fac agenda și vă fură viața, viitorul și visele, vă strecoară în inimă și minte concepte și realități false. Lumea post-adevăr. Discutați ceea ce vedeți la televizor, sau pe smart, parcă nu mai știți unde este lumea reală și cea virtuală. Prea multă informație efemeră, care de fapt, nu vă trebuie, prea multe pisici hazlii și căței jucăuși virtuali. Nu știți ce bucurie îți face un cățel real sau un ghemotoc cu gheruțe, o pisicuță vie, reală! Reveniți în lumea mea, în lumea reală, până nu vă transformați cu toții în biți. Un român standard stă cinci ore la televizor și două ore pe net. Când mai muncește, Doamne iartă-mă? Bună întrebare!

 

După cum știți port corespondență numai la dom.profesor@gmail.com, forumul este dezactivat. Sunt regulile rubricii mele, take it, or leave it!

 

Să auzim de bine, cum spunea Radio Europa Liberă, dar eu rămân credincios spuselor frumoasei Scarlett O’Hara: în definitiv, mâine este o altă zi!

NOTA Așa cum ați solicitat, HOROSCOP 2020, ANUL SCHIMBĂRILOR BUNE, va aparea în această rubrică, luni 6 ianuarie 2020.

 

HOROSCOP   3 ianuarie 2020

 

BERBEC   Domeniul favorizat de stele este cel emoţional. Astăzi nu te grăbi, nu te repezi, în delicata zonă a sentimentelor trebuie să ai când planuri bine întocmite, când să te laşi în voia pasiunii. Pluton și Saturn din Capricorn, arătă că eşti mai conservator decât de obicei şi spiritul tău de libertate se opreşte la sfera personală. Perioada iti este favorabilă, in general. Ziua de astăzi face să-ti crească energia, ceea ce se  traduce printr-un mare volum al activităţilor făcute cu entuziasm.  Încep să se profileze avantajele şi succesele eforturilor susţinute din ultima perioadă de timp.

TAUR   În limite acceptabile, astăzi poţi să reuşeşti în mai tot ce faci, deoarece ai o configuraţie favorabilă. Profită de bunăvoinţa stelelor şi distrează-te, dar fă-ţi şi planuri pentru 2020. O perioadă de timp care este propice pentru planuri de viitor. O veste bună va fi urmată de una nu tot aşa de bună. Un alt Taur şi poate un Săgetător te ajută să treci o cumpănă. Străluceşti într-un grup, sau te bucuri de un eveniment social deosebit. Poate un film, sau o petrecere, pe seară. Ultimile ore ale perioadei, ale zilei, sunt favorabile evenimentelor sociale sau pentru legarea unor noi prietenii.

GEMENI Domeniul avantajat de conjunctură este cel al comunicării, dar astăzi nimeni nu e profet în ţara lui! Dacă ai de făcut un drum, sau eşti pe drum, sau în călătorie, eşti avantajat de stele. Nu te enerva, oricum nu este la îndemana ta rezolvarea problemei cu care te confrunţi. Singurul care se pricepe este Destinul. Aşteaptă. Mai aşteaptă!  Nu te băga prea mult în viaţa altora ca să nu auzi proverbul persan preluat de olteni : „câinele moare de drum lung şi prostul de grija altuia!”.

RAC   E bine să ai mai multă ambiţie, dar astăzi să nu exagerezi cu efortul, cere ajutor de la familie. Trebuie să vrei să te simţi neapărat bine şi totul o să fie armonios, cum îţi place ţie! Cheltuielile si veniturile sunt dezechilibrate in bugetul tau personal – in perioada zilei de astăzi vrei să cheltuieşti, nu glumă! Poţi să-ţi temperzi pornirea – de fiecare dată când vrei să cumperi ceva spune-ţi că o să găseşti ceva mai bun! Se poate să primeşti scurte vesti neaşteptate de la membrii familiei şi/sau de la prieteni.

LEU   O zi norocoasă, care trece repede, aşa sunt lucrurile bune. Dacă eşti încă în vacanţă, poţi să faci curat acasă! O zi favorabilă, în special pentru activităţile de rutină. Toată ziua este plină de aspecte planetare bune, fiind o zi explicită, transparentă aşa că fii foarte atent la semnalele care apar pe piaţă, în presă, de exemplu. Stelele au un moment de bunăvoinţă. Comunică cu prietenii. Veşti bune şi programe de distracţie.

FECIOARA    Ai o problemă care te obsedează de anul trecut, dar astăzi, pe o conjunctură astrologică favorabilă şi împotriva logicii, printr-o abordare directă, te poţi lămuri despre ce este vorba. Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil. Nu da crezare tuturor zvonurilor, mai ales dacă se referă la rude, la familie, sau la prietenii buni, la anturajul apropiat, în general.  O perioadă plină de inspiraţie şi idei noi. Nu te implica în conflicte deschise cu Leii sau Berbecii.

BALANŢA  Poţi să te grăbeşti încet, ai talentul acesta! Cu toate că eşti în criză de timp, reuşeşti mai întotdeauna să salvezi situaţia, comunicând la timp, cu respect, unde eşti şi cât întârzii. Călătoriile sunt sub un semn fast. Transformări în bine ale relaţiilor cu prietenii sau familia. Atenţie mărită la sfârşitul zilei când răbdarea iţi este pusă la încercare. Nativele din zodia Balanţei, mai ales, sunt astăzi avantajate în relaţiile amoroase.  O problemă personală îşi poate găsi rezolvarea, de asemenea, dar trebuie să dai dovadă de prudenţă şi discreţie. Sănătatea este la cote modeste, eşti obosit după nopţile nedormite, totuşi nu trebuie să te alarmezi, încă.

SCORPION    Trebuie să fii atent la ceea ce promiţi, sau la ceea ce spui că o să faci. Nu te lansa în declaraţii fără acoperire, în familie sau cu prietenii. Oricum, bunele intenţii se uită repede! Unele surprize plăcute, dar până la urmă previzibile – din partea copiilor sau a fraţilor mai mici. Pentru un procent din Scorpion: în scenariul pe care-l construiesti lipsesc unele amanunte, dar fiind vorba de afaceri şi bani nu trebuie sa uiţi nici un detaliu. Orice inceput este greu şi nesigur, iar începutul anului 2020 nu face excepţie. Nu este o scuza pentru tine ca să nu te ţii de cuvant şi să schimbi permanent  regulile jocului !

SĂGETĂTOR   Atenţie la unul dintre păcatele tale, mândria, vanitatea. Astăzi nu lua de bun ce spune primul venit. Mai multă prudenţă, verifică, ca să nu faci gafe dureroase, inutile şi păguboase! Nu crede tot ce ţi se spune şi nu te lua după sfaturi. Propria inteligenţă şi intuiţia vor rezolva situaţia. Controleză anumite tendinţe extravagante, mai ales în domeniul cheltuielilor şi al promisiunilor gen „trec eu pe la tine” . Aminteşte-ţi că nu ai timp. Schimbările bruşte de direcţie trebuie evitate, în viaţă, în afaceri, în dragoste ca şi pe şosea. Afacerile personale sunt foarte bine aspectate, mai ales pe seară. Cu toate că cineva aşteaptă un răspuns de la tine, nu trebuie să te grăbeşti.

CAPRICORN   Dacă mai ai puţină vacanţă, vezi că ai de rezolvat o mulţime de treburi, pe care le-ai amânat. Ocupă-te de ele secvenţial, pe rând. Azi ocupă-te de problemele de familie, sunt avantajate. Primeşti un cadou neaşteptat, oricum pentru un procent dintre Capricorni este ziua de naştere, sau o întâlnire neanunţată cu o persoană dragă. Seriozitatea şi consistenţa zodiei te ajuta sa faci faţă diversităţii de probleme şi să gaseşti soluţii, măcar temporare, pentru problemele cotidiene. Sănătatea este bună, atenţie la picioare, în special la genuchi, însă, iar cei din nordul ţării să fie atenţi la ceaţă şi la umezeală, ceva de natura elementului apă.  Sa nu te aştepţi la prea mult ca să nu fii dezamăgit! Pe total, ziua de astăzi este o perioadă pentru reflecţii calme şi meditaţii liniştite şi puţină distracţie în mijlocul acestei… activităţi susţinute!

VĂRSĂTOR  Ai o mare capacitate de concentrare a atenţiei, dar numai pe termen scurt. Eşti obosit după mâncarea grea şi nopţile nedormite. Odihneşte-te mai mult, dacă eşti încă în vacanţă. Poţi evita, cu siguranţă, o situaţie neplăcută, prin amânarea unor întâlniri sau prin reprogramarea unor evenimente. În a doua parte a intervalului trebuie să dai dovadă de prudenţă şi chiar suspiciune în analiza unor veşti şi informaţii. Perioada zilei de astăzi nu este foarte rea, dar nici cea mai buna din viaţa ta! Mai este un aspect minor negativ, dar pe care îl interpretez ca pe o obosela cronică sau o oarecare stare de disconfort faţă de vreme, vremuri şi oameni.

PEŞTI  Trebuie să te concentrezi astăzi pe problemele urgente, acasă sau la serviciu, dacă ai început lucrul. Nu sunt favorizate drumurile, călătoriile, noile relaţii sentimentale, noul în general. Nu încerca să controlezi evenimentele din viaţa prietenilor impunând date şi planuri de măsuri. Mai bine cască îndelung şi „fă frumos” ca un peştişor de aur în acvariu – vei găsi imediat pe cineva care să te ia în braţe! Sanătatea este bună, atenţie, însă, la tensiunea arterială şi la circulaţia periferică. Banii nu sunt excelent aspectaţi, dar o zi trece repede! Nu este o perioada foarte favorabila călătoriilor sau schimbărilor majore. Nou, nou dar nu tot ce este nou este şi mai bun!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicat in categoriile: Horoscop
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: