Evenimentul Zilei > EVZ Special > Amintiri cu șeful Casei Sindicatelor din Constanța. „Corul Armatei Roșii era singurul care îl făcea pe Putin să lăcrimeze”
Amintiri cu șeful Casei Sindicatelor din Constanța. „Corul Armatei Roșii era singurul care îl făcea pe Putin să lăcrimeze”

Amintiri cu șeful Casei Sindicatelor din Constanța. „Corul Armatei Roșii era singurul care îl făcea pe Putin să lăcrimeze”

Gică Ungureanu e din 1990 în Casa de Cultură a Sindictelor din Constanța. Pe atunci era un simplu membru, iar din 2004 a preluat conducerea. Așa a ajuns să-i cunoscă pe marii artiști care au dat spectacole pe litoral

În 2014, Gică Ungureanu a fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler din partea Președinției. „Mi-a cântat imnul la Cotroceni”, se fălește nea Gică, apoi începe să ne înșire povești. Se intristează când vorbește despre Corul Armatei Roșii, care pe 8 octombrie „au fost la mine și acum, mulți dintre ei, numai sunt după prăbușirea avionului în Marea Neagră”. Sala a fost în picioare. „Le-am dat telefon înainte, că îi așteptam cu ciorbă de perișoare, dar ei mi-au spus că se duc, mai întâi, să vadă marea. După spectacol am fost la restaurant, le-am făcut cinste cu un pește gustos, vodka au adus-o ei”, zâmbește nea Gică. Și mai spune că dirijorul corului, un general, a vorbit cu Vladimir Putin la telefon, că așa ar face după fiecare spectacol. „Suntem singurii din Rusia care îl facem pe Putin să plângă”, i-a spus generalul, după ce a închis telefonul cu „țarul”.

Radu Beligan a dansat cu Maia Morgenstern

Gică Ungureanu își amintește că maestrul Beligan i-a spus că face contract cu el până la vârsta de 103 ani. „Vreau să mor pe scenă, zicea el. Da, dar nu la Constanța, îi răspundeam eu, râzând”. Apoi realizează că „Tache, Ianche și Cadâr” s-a jucat ultima dată în componența Radu Beligan, Gheorghe Dinică și Marin Moraru, la Constanța. „Mari coloși ai scenei românești. Veneau cu drag la Constanța. Beligan îmi știa și peștii din acvariu. Și Dinică la fel”. După spectacole mergeau cu toții la restaurantul din apropierea Casei de Cultură. „La un pește cumpărat de mine, să știe ei că este proaspăt, așa i-am obișnuit. Iar cârciumarul știe despre ce vedete e vorba, și accepta o țuică de casă”. Nea Gică își amintește că, într-un an, după un spectacol cu Radu Beligan și Maia Morgenstern, s-au dus să mănânce. „Nu mai era nimeni în restaurant și i-am spus maestrului să danseze cu Maia, orchestra cânta. Nu a vrut la început, din sfială, dar am insistat și au dansat. Maia era încântată, mi-a mulțumit că l-am convins pe maestru să danseze”.

Victor Rebengiuc, luat prin surprindere

„Căsătoria” cu Victor Rebengiuc a avut mare succes la Casa de Cultură din Constanța. „Era și ziua lui. Numai eu știam. La sfârșit de spectacol, sala full. I-am făcut un tort, cu artificii, cu pahare de șampanie, erau 14 actori actori pe scenă. Toată sala a cântat minute în șir, Mulți ani trăiască! A fost impresionat. Deși pare dur, lui Rebengiuc i-au dat lacrimile. Nu mă așteptam”. Iar cu Jean Constantin a fost bun prieten. „Dumnezeu să-l ierte, venea aici în birou de câte ori era o piesă de teatru, să se vadă cu actorii. Sau avea spectacole, făcea săli pline, era tare fericit”. Și mai sunt mulți artiști. „Marcel Iureș e un actor complex, te apleci în fața lui, Ștefan Bănică e un băiat extraordinary, deși pare că are aere. Stă până la ultimul om care vrea autograf sau poze”. Are poze și cu Cristi Minculescu, cu Dan Bittman, „băieți serioși, paroliști, oameni de echipă”.

Florin Piersic, chef la malul Mării Negre

Toți prietenii lui nea Gică Ungureanu revin an de an la Casa de Cultură cu noi spectacole. Și i-a apropiat. Florin Piersic (foto) e un spectacol în sine. „Într-un an, au fost mai mulți artiști, au cântat, au spus glume și toți l-au rugat pe Florin Piersic să rămână el la urmă. Și a rămas, de la ora 22.00 se făcuse 12 noaptea și el era pe scenă. I-am spus, în gura mare, din sală, că are mâine avion la Budapesta. Și m-a rugat: <>. Și a mai stat 45 de minute în aplauzele spectatorilor. Directorul are și amintiri de suflet. „Când am avut o problemă la Târgu Mureș, acum vreo 5 ani de zile, Florin Piersic a sunat la profesorul Deac rugându- l să aibă grijă de mine ca de ochii din cap. Și m-am trezit în salon cu profesorul Deac, cine e domnul Ungureanu? Nu mă cunoștea doctorul, dar mă știa Florin”. Nea Gică i-a propus deja lui Florin Piersic să își serbeze în 2018, ziua de naștere, 17 ianuarie, pe scena Casei de Cultură. „Mi-a spus: „Măi, Ghiță, tu ești nebun, de unde știi tu ce va mai fi în 2018, am deja 80 de ani. Așa a rămas. Se leagă niște prietenii, amintiri”.Publicat in categoriile: EVZ Special
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: