Pakistanul a negat mereu acuzațiile că ar adăposti pe teritoriul țării militanți inclusiv din gruparea Haqqanis, care are legături cu talibanii.

Coleman a povestit cum ea și familia ei au petrecut „mai mult de un an” în Pakistan înainte de a fi eliberată în 11 octombrie. Armata pakistaneză a susținut că a eliberat ostaticii imediat ce ei au trecut granița din Afganistan.

„Nu am trecut în Pakistan în ziua respectivă”, a spus Coleman pentru publicația Toronto Star, citată de The Telegraph, explicând faptul că gruparea teroristă Haqqanis îi ținea prizonieri din 2012 în Pakistan, pe ea și pe soțul ei.

Familia și-a petrecut ultimele luni între Kohat și Banu, districte în regiuni tribale de la granița cu Afganistanul. Soțul ei, Joshua Boyle, de 34 de ani, înțelegea suficient de bine limba tfarsi, pentru a știi unde se află într-un moment sau altul.

Aceste declarații confirmă ce au afirmat oficialii americani, care săptămâna trecută au spus pentru reuters că cei doi au fost ținuți lângă cartierul general al grupării teroriste Haqqanis, în nord-vestul Pakistanului.

Totuși Caitlan Coleman a negat ceea ce a spus șeful CIA, Mike Pompeo,  la un moment dat că ar fi petrecut cinci ani în captivitate în Pakistan.

Dezvăluirile vin în contextul presiunii americanilor asupra Pakistanului de a „face mai mult” în lupta antiteroristă. Vorbind de la Delhi, secretarul de stat american Rex Tillerson a declarat, ieri, că extremiștii „reprezintă o amenințare la adresa stabilității Pakistanului”.

„Nimeni nu crede declarațiile guvernului că Haqqanis nu există în Pakistan”, a spus un analist pe probleme de securitate, iar declarațiile femeii vin să confirme această realitate.

Coleman spune că a fost victima unor violuri și a fost forțată să facă avort, în timp ce era ținută ostatică. Atacul sexual a venit după ce ea și Boyle au încercat să transmită bilețele scrise, unor trecători. Femeia a povestit că i s-a pus estrogen în mâncare, pentru a pierde sarcina, după ce Boyle, care a fost căsătorit anterior cu sora unui deținut la Guantanamo, a refuzat să se alăture grupării Haqqanis.

Coleman, care a purtat jihab în timpul interviului, a refuzat să spună dacă s-a convertit la islam între timp.