Amenzi de mii de lei, fără semnătura digitală

Amenzi de mii de lei, fără semnătura digitală

Multe IMM-uri care au angajaţi riscă să plătească amenzi, deoarece nu au semnături electronice care permit depunerea declaraţiei unice.

Implementarea sistemului online de depunere a formularului 112, care reprezintă Declaraţia fiscală unică, dă dureri de cap patronatelor, care sunt nevoite să suplinească lipsa de informaţii pe care Fiscul trebuia să le ofere firmelor româneşti, relatează revista "Capital" din această săptămână. Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), spune că se aşteaptă ca IMM-urile să întâmpine cele mai mari probleme în înregistrarea electronică a documentului, în condiţiile în care marile companii – puţine ca număr – folosesc sistemul deja de doi ani. "Cerinţa noastră publică este ca Fiscul să nu treacă direct la amenzi! Să ia firmele şi să vadă dacă măcar au aflat despre obligativitatea depunerii online", ne-a declarat Pârvan. El atrage atenţia Fiscului că măsura nu se adresează doar firmelor din Bucureşti şi din oraşele mari, unde accesul la informaţie este mult mai facil, ci şi celor din mediul rural. În fond şi la urma urmei, a explicat el "să invoc superior, de la Bucureşti, că legea trebuie respectată şi trebuie cunoscută şi că necunoaşterea legii nu te absolvă de respectarea ei ...da, merge la simpozioane la Hilton, la Intercontinental, dar în oraşul Gherla, iertaţi-mă! Pe ăia îi omori degeaba şi nu ştiu de ce mor". Fiscul încă nu ştie câte firme au certificat digital Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) nu ştiu, deocamdată, câte firme din România au apelat la această "facilitate" până la 10 august, pentru că centralizarea datelor se va putea face abia după 25 august. Hotărârea de guvern privind Declaraţia 112 prevede ca regulă modalitatea depunerii online a documentului, iar ca excepţie transmiterea şi pe suport de hârtie până în luna iulie. Însă termenul de depunere online a declaraţiei unice s-a prelungit de la 1 iulie la 25 iulie. Cu toate acestea, firmele nu s-au înghesuit să cumpere certificatul digital, obligatoriu pentru depunerea online. Explicaţia patronatelor: lipsa de informare. "Au trimis contribuabilii la Monitorul Oficial, de parcă toate firmele stau cu Monitorul în braţe. N-au făcut o minimă înştiinţare. Ce-i costă să trimită nişte plicuri, cu un sumar de instrucţiuni, un sumar de legislaţie şi de adrese utile?“, critică Pârvan atitudinea ANAF. Cât costă să ai o semnătură electronică În România, existau trei firme care emit certificate digitale, iar alte două au apărut în urmă cu câteva luni. Reprezentanţii acestor companii estimează că, anul acesta, se vor emite circa 100.000 de certificate digitale. "Firma cu o cârciumă de la sat nici nu a auzit de semnătura electronică. Procesul de depunere online este natural, pozitiv şi îl susţinem. Dar viteza cu care a fost făcut o să ducă la un blocaj inerent“, se teme Pârvan.

Certificatul digital costă 60 euro şi poate fi reînnoit în fiecare an cu 37 euro. Amenzile pentru nedepunerea online a declaraţiei unice sunt cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei. O persoană care cumpără un certificat digital poate depune declaraţii pentru un număr nelimitat de firme. "ANAF a trimis contribuabilii la Monitorul Oficial, de parcă toate firmele stau cu Monitorul în braţe. N-a făcut o minimă înştiinţare.“ CRISTIAN PÂRVAN, secretar general AOAR Citiţi şi:

  • Fără semnătură electronică nu mai poţi face afaceri

Ne puteți urmări și pe Google News