Gruparea a lansat un comunicat după ce Donald Trump a anulat negocierile secrete cu liderii talibani, care ar fi trebuit să aibă loc duminică la Camp David. Sâmbătă, liderul de la Casa Albă a decis să renunțe la aceste discuții după ce talibanii au revendicat un atac produs la Kabul care a dus la moartea unui soldat american și a altor 11 persoane, anunță Digi 24.

Zabihnullaj Mujahid, un purtător de cuvânt al talibanilor, a criticat decizia lui Trump și a adăugat că forțele americane au organizat și ele atacuri în Afganistan în această perioadă.

„Această decizie va duce la pierderi mai mari pentru Statele Unite. Credibilitatea lor va fi afectată, poziția lor împotriva păcii va fi expusă în fața lumii, pierderile de vieți și de bunuri vor crește”, a afirmat acesta.

Anunțul președintelui american a venit în contextul în care Statele Unite și talibanii erau aproape de încheierea unui acord de pace. Trimisul special al Statelor Unite pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad, a mers săptămâna aceasta în capitala Qatarului, Doha, pentru reluarea negocierilor cu talibanii.

La începutul săptămânii, acesta a declarat că Statele Unite ajunseseră la un acord „de principiu” cu talibanii, care ar fi urmat să fie aprobat de președintele Trump. Acesta a adăugat că, potrivit acordului de principiu, Statele Unite ar urma să își retragă trupele din cinci baze din Afganistan dacă talibanii vor respecta condițiile impuse în cadrul documentului.

Cu toate acestea, în urma atacurilor petrecute săptămâna aceasta, Donald Trump a pus la îndoială acest acord. „Dacă nu pot fi de acord cu o încetare a focului în timpul acestor negocieri foarte importante de pace și sunt capabili să ucidă 12 oameni nevinovați, atunci, cel mai probabil, nu au puterea de a negocia un acord semnificativ. Câte decenii mai sunt dispuși să lupte? ”, a adăugat liderul de la Casa Albă.

Secretarul american de stat, Mike Pompeo, a declarat că Statele Unite vor continua să facă presiuni asupra militanților talibani pentru a se asigura de angajamentele luate în cadrul negocierilor de pace și nu vor reduce între timp sprijinul militar pentru trupele afgane.

Reamintim că, pe 4 septembrie, sediul Ambasadei României de la Kabul a fost ținta unui atentat care a fost revendicat de talibani. În acel atentat au fost ucis un agent de securitate român, iar un altul a fost grav rănit. Tot atunci, sediul ambasadei a fost distrus complet.