Evenimentul Zilei > Actualitate > Ambasadorul Romaniei la Londra, despre românii care nu au putut vota: S-a cerut telefonic şi în scris prelungirea programului de vot la secţiile unde s-a solicitat acest lucru
Ambasadorul Romaniei la Londra, despre românii care nu au putut vota: S-a cerut telefonic şi în scris prelungirea programului de vot la secţiile unde s-a solicitat acest lucru

Ambasadorul Romaniei la Londra, despre românii care nu au putut vota: S-a cerut telefonic şi în scris prelungirea programului de vot la secţiile unde s-a solicitat acest lucru

Ambasadorul Romaniei la Londra, Ion Jinga, a declarat, la Antena 3, după închiderea procesului electoral, că ambasada României în Marea Britanie nu are responsabilităţi în ceea ce priveşte derularea operaţiunilor de votare în interiorul secţiilor și că s-a cerut telefonic şi în scris prelungirea programului de vot la secţiile unde s-a solicitat acest lucru.

Potrivit acestuia, au fost organizate 11 secţii de vot. "În 2009 şi la alegerile pentru Parlamentul european şi atunci când a fost referendumul din 2012 au fost câte 8 secţii, acum le-am suplimentat la 11. În Londra, existau 2 secţii de votare, acum au fost 3 secţii", a spus Ion Jinga, duminică la Antena 3.

"Vreau să subliniez că ambasada României în Marea Britanie nu are responsabilităţi în ceea ce priveşte derularea operaţiunilor de votare în interiorul secţiilor. Aceste atribuţii revin birourilor electorale, iar în aceste birouri electorale ambasada are câte un singur reprezentant restul fiind reprezentanţi desemnaţi de la Bucureşti, de partide politice, de alte asociaţii", a mai spus ambasadorul.

"Avem situaţii în care, deşi s-a comunicat o listă cu 6 membri, s-au prezentat 4 membri. În momentul în care ai 4, evident că şi procesul merge mai încet. S-a solicitat de către birourile electorale din secţiile respective de votare, la BEC, aprobarea ca oamenii care nu s-au prezentat ca membri ai birourilor să fie înlocuiţi. Răspunsul a fost că nu se poate face acest lucru", a relatat ambasadorul României în Marea Britanie.

"S-a cerut telefonic şi în scris prelungirea programului de vot la secţiile unde s-a solicitat acest lucru. Ni s-a comunicat că legea nu permite prelungirea programului", a precizat Jinga.

Peste 1.000 români care nu au putut vota la cele trei secţii de vot de la Londra au protestat, după închiderea urnelor, în faţa ambasadei şi a sediului ICR, sub supravegherea forţelor de poliţie. Câteva zeci de alegători au intrat cu forţa, duminică seară, cu foarte puţin timp înainte de închiderea urnelor, în Ambasada din Paris pentru a putea vota, în condiţiile în care, potrivit legii, după ora 21.00 (ora Franţei), votul este permis persoanelor aflate în incinta secţiei de votare.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.