Evenimentul Zilei > International > Ambasadorul român la Erevan și-a prezentat astăzi scuze pentru declarațiile antisemite și homofobe. MAE l-a chemat de urgență în Centrală
Ambasadorul român la Erevan și-a prezentat astăzi scuze pentru declarațiile antisemite și homofobe. MAE l-a chemat de urgență în Centrală

Ambasadorul român la Erevan și-a prezentat astăzi scuze pentru declarațiile antisemite și homofobe. MAE l-a chemat de urgență în Centrală

Ministerul Afacerilor Externe și-a exprimat azi regretul şi a condamnat ferm declaraţiile cu tentă antisemită şi homofobă ale ambasadorului român la Erevan, Sorin Vasile, făcute în cursul unei conferințe publice la Universitatea Americană din Erevan, se arată într-un comunicat de presă.

„Din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul României în Armenia  a fost chemat de urgenţă în Centrală pentru a da explicaţii cu privire la comentariile pe care le-a făcut în cadrul conferinţei menţionate. Conducerea MAE a transmis deja instrucţiuni ambasadorului pentru ca acesta să îşi ceară public scuze pentru comentariile sale întru totul deplasate. Scuzele sale au fost publicate în cursul zilei de astăzi, 5 decembrie 2014, pe site-ul publicaţiei armene Civilnet.am”, potrivit textului citat.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă regretul şi condamnă ferm declaraţiile cu tentă antisemită şi homofobă ale ambasadorului. Ministerul Afacerilor Externe condamnă ferm orice derapaj comportamental sau de exprimare care promovează intoleranţa şi stereotipurile.

MAE mai precizează că nu tolerează şi nu va tolera nicio abatere de comportament sau limbaj al reprezentanţilor diplomaţiei române aflaţi în exerciţiul funcţiunii, indiferent de treapta ierarhică pe care se situează, care ar putea să aducă atingere unor valori, reguli şi principii de bază ale relaţiilor internaţionale contemporane, relaţiilor bilaterale ale României cu alte state sau să prezinte, în mod distorsionat sau deplasat, poziţii de principiu ale statului român pe teme relevante în plan internaţional.

Având în vedere că România va deţine, în 2016, preşedinţia Alianţei Internaţionale privind Memoria Holocaustului (IHRA),  Ministerul Afacerilor Externe va continua să depună toate eforturile astfel încât să fie combătut, în mod eficient, în orice context, un astfel de discurs, indiferent de calitatea celui care îl va promova, conchide comunicatul.

Întrebat la conferința de la Universitatea Americană ce alege România între relațiile economice și politice cu Turcia și recunoașterea genocidului armean, Sorin Vasile a dat un răspuns care a lăsat audiența mută. „Vorbim despre evenimente care au avut loc la începutul secolului trecut, este foarte complicat… unde este moralitatea? Să le recunoaştem, da, acolo este moralitatea. Care este moralitatea, atunci când discutăm despre un cuplu de homosexuali şi unul normal – format dintr-o femeie şi un bărbat? Ei sunt normali, ei respectă moralitatea. Homosexualii sunt sau nu etici? Acesta este răspunsul la întrebarea dumneavoastră. Pentru dumneavoastră, este un subiect controversat. Pentru cuplul gay, este perfect, este un model de familie, nu-i aşa?”, a răspuns ambasadorul României în Armenia, potrivit portalului Civilnet.am

După o săptămână, cerându-i-se clarificări, ambasadorul român a recidivat. „Totul este relativ, este complicat. Nu este doar matematică: politica, strategia, geopolitica. Nu ai doar 1+1. Există o glumă bună despre evrei… Un afacerist evreu caută un contabil pentru compania sa şi îl întreabă pe primul candidat – „Cât fac 10+10?”. Candidatul răspunde: 20. „Nu eşti bun, ieşi afară!”, îi spune evreul. Al doilea candidat spune că 10+10 fac 30 şi este dat afară. „Cât fac 10+10?”, îl întreabă evreul pe al treilea candidat. „Cât aţi dori să facă?”, întreabă candidatul şi este angajat. Aici nu discutăm… despre matematică şi 1+1 nu fac 2. Anul viitor, vom comemora 100 de ani… nu spun cine a avut dreptate şi cine a greşit, nu am acest drept… este foarte complicat”, a răspuns în scris diplomatul român.

              

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: