În cadrul acestor discuţii, nu au fost avansate propuneri de cifre şi nu a fost încheiat vreun acord privind sosirea, în Italia, a unor lucrători români, ambasada neavând o astfel de atribuţie, precizează reprezentanţa diplomatică a României la Roma.

”România reiterează disponibilitatea de colaborare cu Italia pentru a identifica o soluţie, pe fondul complexităţii fără precedent din statele noastre. Orice soluţie trebuie sa se încadreze în regulile prevăzute de ordonanţele adoptate de Guvernul României pentru gestionarea efectelor epidemiei de COVID-19”, transmite Ambasada României la Roma.

George Bologan, ambasadorul României în Republica Italiană, a avut, în data de 6 aprilie, o întâlnire de lucru și cu ministrul italian pentru politici agricole, alimentare şi forestiere, Teresa Bellanova. Cu această ocazie, ambasadorul român a transmis autorităţilor italiene să aibă în vedere şi forţa de muncă română deja prezentă în Italia, în sensul de a direcționa spre munci agricole ( sezoniere) cetățenii români care au rămas fără locuri de muncă pe fondul crizei în contextul COVID 19.

”Ambasadorul României în Republica Italiană, George Bologan, a avut, la 6 aprilie 2020, o întâlnire de lucru cu ministrul italian pentru politici agricole, alimentare și forestiere, Teresa Bellanova. (…)

În același timp, precizăm că dialogul dintre ambasadă și asociațiile de producători agricoli a avut ca singur scop sprijinirea lucrătorilor români din Italia, având în vedere prezența în Peninsulă a unor cetățeni români care au fost afectați de restrângerea activității economice, în contextul COVID-19. În cadrul acestor discuții, nu au fost avansate propuneri de cifre și nu a fost încheiat vreun acord privind sosirea, în Italia, a unor lucrători români, ambasada neavând o astfel de atribuție.

România reiterează disponibilitatea de colaborare cu Italia pentru a identifica o soluție, pe fondul complexității fără precedent din statele noastre. Orice soluție trebuie sa se încadreze în regulile prevăzute de ordonanțele adoptate de Guvernul României pentru gestionarea efectelor epidemiei de COVID-19.

De asemenea, ambasadorul a sugerat autorităților italiene, în cadrul discuției, să aibă în vedere și forța de muncă română deja prezentă în Italia, ținând cont de posibilitatea de a redirecționa cetățenii români care au rămas fără o sursă de venit, în contextul COVID-19, către oportunitățile de muncă în domeniul agricol.

Subliniem faptul că problematica lucrătorilor români din Italia este în permanență în atenția Ambasadei României în Italia, prioritară fiind asigurarea respectării drepturilor și a protejării statutului acestora”, transmit reprezentanții Ambasadei României în Italia, pe pagina de Facebook.

Sursa foto: Facebook / Ambasada României în Italia