Evenimentul Zilei > International > ACUZAȚII grave în scandalul mutării ambasadelor la IERUSALIM: „Aceasta nu este Angela Merkel pe care o știam”
ACUZAȚII grave în scandalul mutării ambasadelor la IERUSALIM: „Aceasta nu este Angela Merkel pe care o știam”

ACUZAȚII grave în scandalul mutării ambasadelor la IERUSALIM: „Aceasta nu este Angela Merkel pe care o știam”

Directorul fondator al Coaliției Europene pentru Israel de la Bruxelles, Tomas Sandell, a anunțat joi, într-un mesaj video, organizarea Cancelarului german Angela Merkel a unei campanii pentru a împiedica țările din Europa Centrală și de Est să-și mute ambasadele la Ierusalim pentru a păstra acordul nuclear cu Iran.

Sandell a declart că informația conform căreia Angela Merkel a discutat cu președintele României, Klaus Iohannis, pentru a-l convinge să nu mute ambasada țării la Ierusalim, l-a convins pe acesta să facă publică informația.

„Ce am aflat, ce am auzit de mult timp din țările din Europa Centrală și de Est care ar avea tendința de a-și muta ambasada în Ierusalim, iar acesta ar fi un lucru firesc, este că au primit apeluri telefonice de la Berlin, de la Angela Merkel. Practic, acest lucru nu se poate întâmpla”, a declarat Sandell.

„Am vorbit cu mulți germani, în ultimele zile, de la Bruxelles”, a mai spus acesta. „Ei nu sunt conștienți și ar fi șocați că toate statele din Uniunea Europeană ar dori să blocheze o mutare a unei ambasade în Israel, nu doar a țării lor, ci și a altor țări care au convingerea că acesta este cel mai bun lucru de făcut. Singura țară care ar face asta ar fi Germania. Acesta ar fi un șoc major”, a mai declarat el.

„Este ceva fără precedent. Aceasta nu este Germania pe care o cunoaștem. Aceasta nu este Angela Merkel pe care o știam o știam când a fost aleasă”, a adăugat acesta.

Sandell a mai dezvăluit că numeroase apeluri telefonice către lideri europeni, au fost făcute de Merkel în aprilie, când „multe dintre națiuni se gândeau serios să își mute ambasadele”.

El a mai declarat că mișcările anti-israeliene ale lui Merkel au legătură cu acordul nuclear cu Iran, care „a fost susținut foarte mult de Germania și de guvernul german”.

Sandell a adăugat că mutarea lui Merkel de a bloca relocarea ambasadelor a fost declanșată de „modul în care Germania nu a blocat marcarea mărfurilor israeliene din teritoriile disputate” în 2005.

Politica lui Merkel este „îngrijorătoare pentru noi cei care susținem poporul evreu, susținem statul Israel”. Sandell și-a încheiat mesajul video afirmând importanța recunoașterii „Ierusalimului ca orașul capitală al Israelului”, informează The Jerusalem Post.