"În România se aruncă peste 1,7 milioane de tone de alimente comestibile în fiecare an. Magazinele şi restaurantele nu pot vinde produse care se apropie de expirare, chiar dacă ele sunt încă bune pentru consum. Pentru a diminua această risipă enormă, deputatul PNL Florin Alexe propune o lege prin care comercianţii să fie obligaţi să direcţioneze aceste produse către orfelinate, cămine de bătrâni sau ONG-uri care îi ajută pe cei nevoiaşi", a scris Gorghiu, duminică, pe Facebook.

Ea a adăugat că Uniunea Europeană îndeamnă toate ţările să găsească soluţii pentru a reduce cantitatea de alimente bune de consumat care sunt aruncate la gunoi, având în vedere că există milioane de oameni care ar putea beneficia de ele.

"În multe ţări occidentale s-au adoptat legi similare şi mă bucur să aflu că există un consens şi în România, între politicieni şi comercianţi, pentru implementarea iniţiativei", a mai scris copreşedintele PNL.

Potrivit proiectului de lege iniţiat de deputatul PNL Florin Alexe şi depus la Senat, agenţilor comerciali le este interzisă distrugerea intenţionată a produselor alimentare devenite improprii consumului uman în urma degradării naturale. În caz contrar, sunt sancţionaţi prin amendă contravenţională în valoare de 10.000 lei.

"Diminuarea risipei alimentare este un obiectiv ce va fi urmărit de toţi agenţii economici angajaţi în producţia şi comercializarea alimentelor. Prin risipă alimentară se înţelege fenomenul în urma căruia alimentele destinate oamenilor ies din circuitul consumului uman din pricina degradării naturale şi sunt distruse conform legislaţiei în vigoare", se mai arată în proiect.

Potrivit acestuia, acţiunile întreprinse de agenţii comerciali pentru limitarea cantităţilor de alimente distruse în urma degradării naturale se vor desfăşura în următoarea ordine de prioritate: "măsuri pentru dimensionarea mai eficientă a stocurilor şi măsuri pentru vânzarea cu prioritate a produselor care se apropie de data expirării, donarea alimentelor încă potrivite pentru consul uman, dar aflate aproape de data expirării către fundaţii şi asociaţii umanitare, spitale, orfelinate şi cămine de bătrâni, direcţionarea alimentelor devenite improprii pentru consumul uman spre consumul de către animale în cazul în care acest lucru nu le afectează în vreun fel sănătatea, direcţionarea produselor alimentare devenite improprii pentru consumul uman sau animal către agricultură, ca îngrăşăminte, direcţionarea produselor către valorizarea energetică prin transformarea în gaz metan sau prin incinerare directă".

Proiectul de lege este semnat de mai mulţi deputaţi PNL, UDMR şi din grupul minorităţilor.