Evenimentul Zilei > Politica > Alina Gorghiu: Dosarul Revoluției nu poate fi închis
Alina Gorghiu: Dosarul Revoluției nu poate fi închis

Alina Gorghiu: Dosarul Revoluției nu poate fi închis

Crimele împotriva poporului român nu se pot prescrie, a spus copreşedintele PNL Alina Gorghiu, în şedinţa solemnă a Parlamentului consacrată marcării a 26 de ani de la Revoluţia din 1989. Ea a subliniat că dosarul Revoluţiei nu poate fi închis.

"Trebuie să facem un bilanţ pentru că în urma Revoluţiei au murit 1.100 de oameni, în special tineri, iar peste 3.500 au fost răniţi. Cu toate acestea, din păcate, bilanţul concret al condamnării comunismului conţine în continuare prea multe întrebări care nu au reuşit să primească răspuns nici în ziua de astăzi. Crimele împotriva poporului român nu se pot prescrie, iar statul român are obligaţia să afle adevărul. De aceea, cred că dosarul Revoluţiei nu poate fi închis. Cred în Justiţie la decenii distanţă", a declarat liderul PNL, potrivit Agerpres.

Ea a criticat faptul că nu există o lege a lustraţiei. "Nu am avut, din păcate, securişti condamnaţi, ba mai mult astăzi pensiile comuniştilor sunt uriaşe în raport cu cele ale victimelor, nu avem un muzeu al dictaturii comuniste, gestionarea arhivelor naţionale rămâne o problemă discutabilă, sunt încă mari probleme în a privi cu maturitate trecutul. Toate aceste lucruri sunt datorii ale clasei politice de 26 de ani", a completat Gorghiu. 

Potrivit liderului PNL, cel mai mare eşec al veacului post-revoluţionar rămâne relaţia pe care clasa politică din România o are cu românii. 

"Avem dificultăţi majore în a genera consens, solidaritate, iar comunităţile din România rămân divizate. Ţara noastră s-a dezvoltat de atunci cu foarte multe discrepanţe, iar încrederea în instituţiile democratice este scăzută. Răspunsul nostru al tuturor, al partidelor politice, al oamenilor politici ar trebui să fie unul singur: acela de sancţionare a derapajelor de zi cu zi şi nevoia de a ne întoarce la agenda românilor", a susţinut copreşedintele liberalilor. 

Ea a subliniat că duşmanul cel mai mare al comunismului a fost libertatea, amintind că Revoluţia din 1989 a însemnat naşterea PNL pentru a doua oară. 

Totodată, Gorghgiu a spus că momentul 1989 rămâne cea mai mare şansă a vieţii sale. "Ceea ce a pierdut România în anii comunismului este incomensurabil, indiferent din ce perspectivă vorbim, că vorbim de valoare, demnitate, identitate naţională, de patrimoniu, de întârziere faţă de Europa, sunt pierderi care nu pot fi măsurate", a mai spus Alina Gorghiu.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.