Evenimentul Zilei > Justitie > Alina Bica, judecată în dosarul ANRP1
Alina Bica, judecată în dosarul ANRP1

Alina Bica, judecată în dosarul ANRP1

La Înalta Curte de Casație și Justiție are loc, astăzi, un nou termen în dosarul în care fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, este judecată alături de omul de afaceri, Dorin Cocoș

În ”Dosarul ANRP 1” , Alina Bica este acuzată că ar fi luat mită pentru a aproba abuziv o despăgubire supraevaluată, de 89 de milioane euro, pentru un teren de 13 hectare din Bucureşti, în zona Plumbuita. Beneficiar ar fi fost omul de afaceri Gheorghe Stelian. Tot în acest dosar a fost trimis în judecată și omul de afaceri Dorin Cocoș, care este suspectat că i-ar fi cerut 10 milioane de euro lui Gheorghe Stelian, pentru a interveni pe lângă comisia de la ANRP. 

Concret, procurorii DNA o acuză pe Alina Bica de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, faptă săvârșită ca secretar de stat și reprezentanta Ministerului Justiției în cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților.

În același dosar, mai sunt judecate și alte persoane care erau în componența comisiei: Crinuța Dumitrean, Dragoș Bogdan, Lăcrămioara Alexandru, Sergiu Diacomatu, Cătălin Teodorescu și Remus Baciu.

De asemenea, au mai fost deferiți justiției evaluatorul Emil Nuțiu, oamenii de afaceri Stelian Gheorghe și Dorin Cocoș, fiul acestuia, Alin Cocoș, și Ionuț Florentin Mihăilescu, fost consilier al șefei DIICOT.

"În 15 martie 2011, inculpații Dumitrean, Diacomatu, Teodorescu, Baciu, Bica, Vasilescu, Bogdan și Alexandru, în calitate de membri ai comisiei, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu (…), au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuțiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care valoarea unui teren de peste 13 hectare a fost stabilită la 377.282.300 lei. Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat și a facilitat obținerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian și alte persoane", se arată în rechizitoriul DNA.

Potrivit DNA, pe 14 iunie 2014, Alina Bica ar fi primit, prin intermediul fostului său consilier Ionuț Mihăilescu și în cote părți egale cu acesta, un teren în suprafață de 4.425 metri pătrați în Snagov, județul Ilfov.

Primirea acestui teren ar fi fost în strânsă legătură cu validarea pe care Alina Bica a dispus-o la 15 martie 2011, în calitate de secretar de stat și de reprezentantă a Ministerului Justiției în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, a unui dosar de despăgubire pentru un teren din Capitală.